На 24 юни от 17.30 ч. в шуменската регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” ще гостува проф. Анри Кулев с представяне на сборника „Ориент SEXpress” и изложба акварелни рисунки.

Проф. Кулев е автор на множество карикатури, графики, анимационни ескизи и живописни творби, които представя в самостоятелни изложби в страната и чужбина, а също и публикува на страниците на вестниците „Култура”, „24 часа” и „Преса”. Наред с това е сценограф и режисьор на театрални постановки, както и режисьор на повече от седемдесет игрални, анимационни и документални филма.

Още като ученик публикува първата си рисунка във в. „Средношколско знаме“. Години по-късно завършва специалност „Режисура на анимационния филм“ в Държавния институт по кинематография в Москва, след което дълго време работи като режисьор, художник и сценарист в Студио за анимационни филми „Бояна“. През 1992 г. създава студио „Кулев филм продукция”, в което работи с редица български аниматори.

От близо 30 години преподава анимационна режисура в Нов български университет. Директор е на Световния анимационен фестивал във Варна и журира редица международни фестивали, сред които Световният фестивал на анимационния филм Анси’87 във Франция, Световният фестивал на анимационния филм Варна’89, двата фестивала през 2010 г. – Световният фестивал на анимационния филм „Хирошима” в Япония и фестивалът „Послание към човека” в Санкт Петербург, и др.

Срещата с проф. Анри Кулев се осъществява с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име