Голям интерес сред разградчани предизвикаха Белите нощи на Разград – възстановеният фестивал на материалното и нематериалното културно наследство.

Във втората от Белите нощи мнозина се възползваха от възможността да видят едно от най-големите златни съкровища – Преславското златно съкровище, което съдържа 120 златни украшения и е от фонда на Регионален исторически музей-Шумен. Накитите бяха изложени в Интерактивния музей, редом до находки от Свещари. Любопитство предизвикаха и атракциите от Интерактивния музей, представящи живота и бита на древните жители на Абритус, информираха от Община Разград.

Посещенията както по туристическите маршрути, така и на сцена „Театрон” бяха предимно на цели семейства с малки и по-големи деца.

Спектакълът в амфитеатъра започна с дарение от десетокласник от ППМГ”Акад. Никола Обрешков”. Петър Петров предостави на директора на РИМ-Разград Таня Тодорова изработен от него под научното ръководство на инж. Надя Добрева 3D мултимедиен проект „Съкровищата на Абритус”. С проекта си Петър Петров е класиран на национална олимпиада.

Ефирни изпълнения на два танцови състава и спомен от 2015 г.  предшестваха промоцията на седмото изкуство на Абритус. Момичетата от ДТШ”Сладури” и балет „Вега” от Търговище представиха танци от различни географски ширини.

Публиката на „Театрон” си припомни и друго уникално за времето си събитие чрез прожекция на възстановка на обичая ауспиция – гадаене по полета на гълъбите, изпълнено от групата за исторически възстановки „Абритус”. Групата възобновява дейността си и набира нови членове, които имат интереси към миналото и желание за творческа изява в настоящето – обявиха организаторите на Белите нощи.

Зрителите на „Театрон” присъстваха и на премиерата на италианския филм „Аз, Леонардо” с режисьор Хесус Гарсес Ламберт.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име