Десетки граждани посрещнаха президента Радев в Двора на кирилицата

Когато сме обединени от идеята за свободата, няма какво да ни спре! Когато сме готови да жертваме всичко за свобода, за равенство, ние можем смело да гледаме в бъдещето! – това заяви президентът Румен Радев пред десетки българи от старана и чужбина, дошли в Двора на кирилицата в Плиска за откриването на паметника на Захари Стоянов.

Българи, живеещи в чужбина, си направиха снимки с президента, „въоръжени“ със специален транспарант

Държавният глава благодари на скулптора проф. Иван Славов за паметника, който ще остане за поколенията. Румен Радев изказа дълбока признателност и към създателя на комплекса „Двор на кирилицата“ Карен Алексанян. „В старопрестолната Плиска през последните години тихо изникна едно място, което няма аналог не само в България, но и в целия свят. Място, което ни кара да сме горди, че сме българи и показва нашия духовен принос към световната цивилизация. Това място не е дело на държавните институции, нито на заможен български предприемач. Този храм на кирилицата е дело на чуждоземец, но приел България за духовна родина“ – така президентът представи създадения от Алексанян комплекс, в който от арменски камък са издялани буквите от българската азбука.

Паметникът на Захари Стоянов беше отрупан с венци и цветя

В на писателите от днес е и бюст-паметникът на Захари Стоянов. „Нашият значим революционер, писател, председател на балгарския парламент  поставя началото на българската литературна историография и увековечава завинаги едни от най-драматичните периоди в нашата история“, посочи Румен Радев.

На церемонията присъстваха народните представители Иван Иванов и Деан Станчев, кметовете на Каспичан и на Нови пазар Милена Недева и Георги Георгиев, десетки българи от страната и чужбина.

Една специална среща – президентът и малкият Влади, който се роди точно в деня на избирането му за държавен глава.

Утре президентът Радев ще посети шуменското село Мадара в 10 ч.  

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име