Какво става с бюджета на Шумен след извънредното положение, което засегна повечето икономически дейности и доходите на поне 60 % от българите, както твърдят социолозите? В разгара на пандемията кметът Любомир Христов разпространи тревожни информации за неизпълнението на приходната част на бюджета. На сесията в края на април градоначалникът заяви, че в бюджета са влезли 4,2 милиона лева по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Нещо повече – на консултативен съвет кметът прогнозира, че е възможно общината да се затрудни с изплащането на заплатите след месец – два.

Оттогава обаче няма информация за случващото се с местния бюджет. През май общинският съветник Стефан Минков /ВМРО/ внесе питане за финансовото състояние на общината, но после оттегли докладната си.  Затова друг общински съветник – лидерът на левицата Веселин Пенчев, внесе на юнската сесия ново питане за бюджета.

Веселин Пенчев

Пенчев постави на кмета Христов няколко конкретни въпроса:  

1. Какво е финансовото състояние на община Шумен в момента?

2. Изпаднала ли е общината в забава по отношение на плащания на свои задължения? Ако да – от какъв характер и в какъв размер са задълженията?

3. Какво е финансовото състояние на второстепенните разпоредители с бюджетни средства?

4. Съществува ли риск служители на общината или финансирани от общината структури да не получават възнагражденията си? Ако да, какви мерки са предприети?

Кметът Любомир Христов обаче отказа да отговаря на въпросите с мотива, че са зададени извън регламентирания срок. Градоначалникът заяви, че ще отговори на тези въпроси на следващата сесия през юли.  „Вярно е, че кметът имаше право да отложи отговорите, но можеше с две думи да каже какво мисли и да даде някаква приблизителна информация, защото темите са изключително важни и не търпят отлагане с месеци“,  коментира по този повод Веселин Пенчев.

Така всички ще чакаме отговорите за бюджета в края на юли – какво ще се реже, откъде ще се реже, ще има ли съкращения. Междувременно неофициално продължава да се говори, че общината е в много лошо финансово състояние и се обмислят различни мерки за събиране на пари в местната хазна. Като актове и съдебни изпълнители за неплатени данъци и такси, примерно.  Иначе заплатите на кметската администрация са преведени навреме, казаха хора от общината.   

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име