Най-известните български графити артисти преобразиха Шумен, като изрисуваха 450 квадратни метра на шест улични стени в града. Създателите на уличното изкуство гостуваха в Шумен по време на графити пленер „Историята на Шумен“, организиран между 26 и 28 юни от фондация „Подобри“ и общинският младежки съвет. Събитието беше част от второто издание на фестивала ШУМЕН И БУДЕН.

Тази година участниците представиха творби, вдъхновени от символи, исторически моменти и личности, традиции и архитектурни обекти от историята и фолклора на Шуменския регион.

Подпорната стена срещу Томбул джамия стана платно за творбите на 11 участници.  Миналото, което се преплита с настояще и бъдеще беше идеята, представена от графити артиста Esteo. Владетелите от Паметник „Създатели на българската държава“ бяха акцент в творбите на Станислав Трифонов (Nasimo) и Kotk.  Накит от Преславското съкровище, както и елементи от шуменската носия, бяха представени от артистите Ганчо Ганчев (Gana) и Павел Калоянов (Epik). Тодор Колев пък беше нарисуван от графити артиста Йоан Ценков (JahOne).

По време на фестивала беше изрисувана и фасадата на къща, на която стрийт артистът Алекси Иванов представи първият оркестър, който е основан в Шумен. Хан Аспарух и елементи от старата столица Плиска бяха дело на артистите Радослав Рудачев (Rudachi) и Павел Ни-колаев (Pavk). Спирката на парк Кьошковете беше изрисувана от Дамян Николов (Kemsa) и Светлин Иванов (Fox), които твориха на природна тематика. Местният графити артист Devour Skew също представи творбата си там. Момчетата от OSMClan (METH, SCAPE, KOSTUR, SEE) показаха тяхната визуализация на български войн.

На стените под ЖП моста на бул. Симеон Велики графити дуото Arsek & Erase представиха своята интерпретация на темата на феста. Kotk, JahOne, Bagra и Skew се колаборираха и изрисуваха отсрещната стена.

Събитието представи един нов прочит на историческото минало и духа на град Шумен през призмата и собствения стил на всички участници, коментират организаторите и се надяват, че шуменската публика ще се наслади на този модерен начин за облагородяване на околната среда, който набира все по-голяма популярност в България.

Ето и списъка с участниците, които се включиха в графити пленер „Историята на Шумен“:  Nasimo, Esteo, Arsek & Erase, Aleksi Ivanov, Epik, JahOne, Kotk, Gana, Kemsa.rt, Fox, Devour Skew, Bagra, Солар, Rudachi, Pavk, OMS Clan (Kostur, Meth, See, Scape).

Проектът се финансира и осъществи благодарение на инициативата на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име