Апелативният съд във Варна не намери основания да измени мярката за неотклонение на българска гражданка, издирвана в Италия за извършени кражби и използване на чужди платежни инструменти.

Според издадената от съда в италианския град Лоди Европейска заповед за арест, Атанаска С. е разследвана за отнемане на портфейл с лични документи и две банкови карти, и изтегляне чрез тях на сума от 3 400 евро, както и за кражба на портфейл със 170 евро. 

На 4 юни Шуменският окръжен съд определи Атанаска С. да бъде задържана под стража. Мотивите са тежката наказуемост на деянията, за които искащата държава е издала заповед за задържане с цел наказателно преследване и наказуемостта им и според българското законодателство. Атанаска е осъждана неколкократно у нас за сходни престъпления. 

Делото за екстрадицията е насрочено пред Шуменския окръжен съд за 13 юли. Тогава ще бъде разгледано и делото срещу съучастника на Атанаска – Симеон П., който също е бил задържан по искане на италианската държава. Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че той е съдебен заседател. Мъжът е с мярка за неотклонение „домашен арест“. 

Днешното съдебно заседание пред въззивната инстанция бе второ по ред. В предходното – на 23 юни съдебният състав назначи съдебно-медицинска експертиза, с помощта на която да прецени дали здравословното състояние на 40-годишната жена позволява продължаване на престоя й в ареста. Експертизата бе приобщена към делото, а вещото лице представи заключенията в съдебната зала. Според тях, няма данни за остро възпалително заболяване и медицински противопоказания на пребиваване в ареста.

Пред съда представителят на Апелативната прокуратура посочи опасността жената да извърши престъпление.

Защитата на Атанаска изтъкна здравословното й състояние и семейното й положение – има 3 деца, за които сега се грижи сестра й. 

При произнасянето си Апелативният съд се съобрази с отказа на Шуменския окръжен съд да измени първоначално определеното „задържане под стража“ и с изводите на съдебно-медицинската експертиза. Въззивният съд потвърди определената от първата инстанция мярка „задържане под стража“, за да обезпечи евентуалното предаване на жената на италианските власти. Продължаването на престоя на исканото лице в ареста не би накърнило правата му, с оглед насроченото след десет дни дело за екстрадиция, обоснова се съдебният състав.

Определението, с което Апелативен съд – Варна отказа да измени мярката за неотклонение на издирваната от италианския съд Атанаска С., е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име