РИОСВ-Шумен отхвърли твърденията на Североизточното държавно предприятие, че е отказала проверка на незаконното сметище край върбишкото село Маломир. „Не отговарят на истината разпространените твърдения, че първоначално е отказана проверка. Екоинспекцията предприе своевременно всички необходими действия”, посочиха от екоинспекцията в прессъобщение до медиите. Оттам допълниха, че след като днес в РИОСВ е получена информация за извършвано почистване на терена, директорът лично е предприел оглед на място.

„Всяко нерегламентирано изхвърляне на отпадъци е изключително голям проблем, тъй като отпадъците са основен фактор, който води до замърсяване на околната среда, и са сериозна предпоставка за увреждане на природата, както и на живота и здравето на хората. В случая допълнително обезпокоителен е фактът, че теренът попада в защитена зона „Котленска планина“ за опазване на дивите птици, обявена със заповед на МОСВ от мрежа „Натура 2000“”, коментираха от РИОСВ

При проверка на място, в присъствието на органите на реда, представители на община Върбица и горски стражари към Централно управление североизточно държавно предприятие, експерти от екоинспекцията са установили, че сметосъбиращ автомобил, собственост на община Върбица, е изхвърлил смесени битови отпадъци. По думите на шофьора, управлявал автомобила, отпадъците са от съдовете за организирано сметосъбиране на община Върбица, посочиха от РИОСВ.

При огледа станало ясно, че на терена с площ около 300-400 кв. метра са насипвани, пробутвани и запръстявани битови отпадъци и в момента на проверката е установено наличие на багер. „До замърсения терен се стига по горски път, на който има видими следи и образувани коловози от редовно преминаване на товарни автомобили, вследствие на нееднократно насипване и запръстяване”, коментираха от екоинспекцията.

Дадено е предписание на кмета на община Върбица да бъдат почистени замърсените участъци, установени при проверката, и да се възстановят качествата на околната среда в състоянието, което е било преди замърсяването. Събраните отпадъци следва да бъдат предадени за последващо третиране съгласно разпоредбите по закона за управление на отпадъците.

В срок до 7 юли 2020 г. от община Върбица трябва да информират в РИОСВ за изпълнението на предписанието от съставения констативен протокол.

Престои извършителят да бъде поканен за връчване на Акт за установяване на административно нарушение (АУАН). За подобни нарушения и неизпълнение на задълженията си по Закона за управление на отпадъците кметовете на общини се наказват с глоба от 3 000 лв. до 10 000 лв.

Припомняме, че по-рано днес от СИДП алармираха, че три камиона и багер на община Върбица са се опитали да прикрият следите от изхвърлените отпадъци на незаконното сметище в гората край с. Маломир. Горските от ДГС-Върбица, с риск за живота си, се опитали да спрат машините. Пред radian.bg очевидци разказаха, че един от товарните автомобили на Община Върбица едва не прегазил ръководителя на участък от ДГС „Върбица“. Очаква се сигнал за случая да бъде внесен до прокуратурата.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Екото работи по поръчки чадър за фирми и кметове Чиновниците ще се подмокрят от страх Ще ги изволнят като Селимето ако кажат истината

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име