Румен Радев излиза пред демонстрантите

„Българската мафия достига невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си“.  Така се обърна президентът Румен Радев към множеството граждани, които се събраха в центъра на София, за да подкрепят държавния глава, съобщи в. Сега. Демонстрациите в защита на президента бяха организирани от граждани и организация след шумната показна акция на прокуратурата, която завърши с три ареста, включително и на двамата съветници на президента Пламен Узунов и Илия Милушев.

„От нас, от всички нас зависи да извадим мафията от изпълнителната власт! Да изхвърлим мафията от прокуратурата!“, обяви Радев пред гражданите, които посрещнаха призива му с аплодисменти и одобрителни скандирания. „Твърде дълго търпяхме лъжите от екрана“, заяви държавният глава под аплодисментите на демонстрантите и възгласи „Браво“, „Мутри вън“ и „Оставка“. Постепенно скандиранията преляха в „Гешев е позор“.

„Това е битка за достойнството ни, за децата ни, за бъдещето ни, за природата ни! Битка за справедлива, модерна и европейска България!“, каза още държавният глава. А накрая завърши с възгласа: „Не на страха! Ще си върнем България! Мутри вън!“, който демонстриращите подеха.

Хората започнаха да се събират още в 14 ч., след като адвокат Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и проф. Велислав Минеков обявиха, че отиват да протестират срещу нахлуването на прокуратурата в държавните институции. Тримата обясниха, че не защитават персоната Румен Радев, а държавния глава. С ирония към службата НСО те поясниха, че застават пред президентството като НСО – Народна Съпротива и Охрана.

По-късно, когато стана ясно, че самият президент има намерението да говори пред гражданите, пред сградата на президентството се появиха и представители на БСП, начело със соцлидера Корнелия Нинова и депутати от парламентарната група на левицата.

Огромно множество се събра пред президентството. Снимка Радиан.бг

Атаката срещу президентството предизвика реакции от всевъзможни сектори на гражданското общество. Протестен митинг обяви и неправителствената организация „Правосъдие за всеки“. Готовност за протест тази вечер, но пред сградата на Министерския съвет обяви и десния политик Христо Иванов. Вчера той се опита да посети плажа Росенец до резиденцията на Ахмед Доган, но беше изтикан в морето от НСО, охраняващи почетния председател на ДПС. Иванов даде срок до 18.30 ч. да бъде свалена охраната на Доган и на съпартиеца му Делян Пеевски от кадри на НСО за сметка на българските данъкоплатци. 

„Ако днес няма съобщение от НСО, че охраната на Доган и Пеевски е свалена, аз лично в 18.30 ще изляза пред Министерски съвет, за да поискам Борисов да поеме политическата отговорност за това“, написа съпредседателят на „Демократична България“ и лидер на „Да, България“ във Фейсбук.  „И понеже Гешев каза, че ситуацията, в която гардовете на Доган газят закона и унижават българския флаг, му се е сторила смешна, ще се разходя и до Съдебната палата. Държавата трябва да престане да обслужва Пеевски и Доган и да има един закон за всички!“,  категоричен беше Христо Иванов, който беше министър на правосъдието от квотата на Реформаторския блок, но подаде оставка, тъй като ГЕРБ блокираха идеите му за реформа в правосъдната система. 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име