Протестът на 9 юли в София. Хиляди поиската оставката на управляващите. Снимка Фейсбук

В 45-минутен монолог, предаван на живо по телевизиите, премиерът Бойко Борисов се оплака, че е жертва на сценарий, „избродиран“ от президента Румен Радев и лидера на Да, България Христо Иванов, които целяли свалянето му от власт. В монолога си премиерът прелетя и през другите си традиционни теми от конспекта – коронавирусът, Русия, Мая, Корнелия и Божков, лошите олигарси, огромните успехи на правителството, магистралите.  Един-два пъти спомена Доган и Пеевски, но само в контекста на това защо двамата имат нужда от охрана от НСО – по този повод разказа нещо за заплахи срещу тях с гранатомети.  Коментира и ДПС – с уважение, като надеждна партия, която осигурява на ГЕРБ мнозинство по най-важните теми, като изтребителите, например.

Извън познатите рефрени, Борисов този път намеси и етническия мир – по повод утрешния масов протест на плажа в Росенец премиерът предупреди, че етническият мир е много крехък, т.е. акцията срещу летните сараи на Доган може да обиди турците. Самата акция той определи като „саморазправа“. „Виждам, че много хора се готвят да се саморазправят в Росенец“, заяви Борисов по повод готвеното масово плажуване до сараите на Доган и предупреди протестиращите да внимават, защото „в Босна и Херцеговина от една сватба тръгнаха нещата“.

Монологът на премиера беше изпълнен артистично в стил Камен Донев, с когото, както обясни, бил приятел и се чудел дали и той може да се превъплъти в нещо такова. Изявленията му бяха реакция на вчерашния многохиляден протест в центъра на София, който обедини леви и десни в защита на демокрацията и в подкрепа на президентската институция след шумната показна акция на прокуратурата в президентството.  Острото слово на държавния глава Румен Радев и призивите му „Да изхвърлим мафията от изпълнителната власт! Да изхвърлим мафията от прокуратурата! Ще си върнем България! Мутри вън!“, които гражданите посрещнаха с овации и повтаряха с одобрителни скандирания, Борисов определи като обида под прозорците на властта.   

„Основната им цел е да препятстват пътя на България, да попречат на приемането ни в чакалнята на Еврозоната и да нагнетяват гражданско напрежение“ – оплака се Бойко Борисов и посочи авторите на този сценарий – „президентът Радев и лидерът на Да, България Христо Иванов, с помощта на офицери и проруски сили“.

Според премиера, акцията на Христо Иванов на плажа в Росенец била „добре избродиран сценарий“ със съдействието на хората от НСО. „Видимо публични лица дебаркират на брега с явно провокативна цел, като Христо Ботев на Козлодуй, носят знаме, сабя не видях дали има, но видимо отива там с цел /Христо Иванов, б.р./“ – така според премиера изглежда разигралата се грозна сцена до летни сарай на Доган. И според Борисов, охранителите умишлено са се държали агресивно, въпреки че нищо не го е налагало и умишлено са хвърлили знамето. „Виждам артисти“, заяви премиерът и се възмути, че след това отишли да протестират срещу него заради служителите на НСО.

Нямам нищо общо с НСО, президентът отговаря еднолично за тях, подчерта няколко пъти Борисов.  Е, призна с половин уста, че наистина решенията се вземат от комисия с участието на шефа на ДАНС и на главния секретар на МВР, но дневният ред се определял от шефа на НСО.

Пак с половин уста премиерът се опита да се разграничи от ДПС: „Сега искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно“. Веднага обаче побърза да уточни, че ДПС го подкрепят по важни теми, за което той им благодари. „Публично съм им благодарил, когато са ме подкрепили“, заяви Борисов и даде пример с местната власт в Делиормана, където кметовете са на ГЕРБ и ДПС. „Подкрепиха ме за изтребителите, за ДДС, защото нямаше да се справим сами. Изведнъж някой иска да ми вмени, че темата за охраната на Доган и Пеевски е моя тема, но тя не е. Президентът да поеме отговорността за свалянето на охраната им“, каза премиерът, давайки да се разбере, че той няма да вземе такова решение.

Борисов изрази недоумение и за обществената реакция срещу прокуратурата. „На нас прокуратурата като ни извлича министри и зам. министри, ние дума казали ли сме? И аз го научавам от медиите“, артистично попита премиерът. Всъщност, „извлечените“ министри досега са от квотата на коалиционните партньори.  Във връзка с партньорите, Борисов два пъти благодари на Валери Симеонов за разбирането и подкрепата, други не спомена. „И какъв преврат има срещу президента, прокуратурата е отишла за съветниците му“, продължи по конспекта премиерът, но отказа да коментира действията на прокуратурата.

Борисов изрази и огорчението си от десните заради участието им в протеста, макар че по-късно не пропусна да хвърли камъни в градината им с репликата „Знам потеклото на много от участниците, които се имат за десни“. „Защо дясномислещите хора влязоха в тоя сценарий? Остава да повярваме, че Христо Иванов наистина е отишъл случайно на плажа със знамето. Видно е сценарий“, повтори премиерът в явен опит да раздели десните от техния лидер.

Борисов не пропусна да спомене и олигарсите, които също били ядосани на правителството и помагали на сценаристите. „Ние докат` работим и се борим, те си бродират прекрасната акция. Те са много добре организирани, с много мощна подкрепа“, заяви Борисов по адрес на „сценаристите“. И, разбира се, не пропусна темата за коронавируса, като прогнозира, че ни предстои най-тежката пандемия. След което обвини президента Радев, че „с поведението си е допринесъл за разрастването на пандемията“, защото на площада имало 5000 души. „След вчерашния митинг ще се повишат още заразените, имаше повече хора, отколкото на мач“, предрече Борисов.

Разбира се, той не пропусна да спомене огромните успехи на правителството, заради които му завиждат – „по цялото трасе на Турски поток се работи, магистрала Европа се строи, там има огромен напредък, по магистрала Хемус има огромен напредък , на Струма се монтират уникални строителни съоръжения, да не говоря за метрото“.  И подчерта, че днес е важен ден, цял ден ще се работи, вероятно визирайки приемането на страната в чакалнята на еврозоната. „Чакаме новини след 8 ч. довечера и те знаят, че ги чакаме и затова е този сценарий“, заяви Борисов.

В противоречие с изброените от премиера огромни успехи, прозвуча заключителното му предупреждение към протестиращите: „Не го правете, предстои изключително тежка година, или години! По никакъв начин не се раздвижва икономиката, за тези милиарди /от ЕС, б.р./ не сме се разбрали още“, заяви премиерът.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Боко не ходел в сараите на Доган, но ходи в сараите на Бейзат. Росенец или Венец Все тая!

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име