Картата на забранения район, сн. Maritime.bg

Забранен е достъпът по море в акваторията и района на парк „Росенец“, в който се намира сградата, известна в публичното пространство като „летните сараи“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това съобщи Медиапул, позовавайки се на специализираното издание Maritame.bg, което е публикувало предупреждение до мореплавателите (NAVIM).

Районът е забранен за плаване, заставане на котва, риболов и водолазни дейности.  Забраната е влязла в сила от 21 ч. снощи и според съобщението ще важи до 21 часа на 15 септември т.г..

Според NAVIM 273/20 районът, заключен между следните точки с координати в Бургаския залив: 42 27,25 N 027 32,15 E 42 27,28 N 027 31,97 E 42 27,53 N 027 31,87 E 42 27,72 N 027 32,40 E 42 27,58 N 027 32,72 E 42 27,30 N 027 32,80 E

Забраната идва часове след началото на масови протести в София и заявки за такива в други градове, както и на фона на обявеното в социалните мрежи събитие: „Масово ходене до охраняем плаж“, насрочено за утре, 11 юли, за публичния плаж, на който не се допускат граждани.

В никакъв начин няма да се откажем, заяви един от организаторите Иво Мирчев, цитиран от Медиапул.

Борисов: НСО е поискала забраната!

Националната служба за охрана е поискала с официално писмо да се наложи забраната за корабоплаване около лятната резиденция на Ахмед Доган и да се ограничи достъпът до нея за периода 10 юли – 15 септември. Това каза премиерът Бойко Борисов, който следобед даде втори извънреден брифинг за деня. Той показа писмото на НОС до Морска администрация, която е издала заповедта за забраната на корабоплаването

Борисов определи искането на НСО като част от сценария за дискредитиране на правителството.. „Целта каква е? Всички служби на правителството трябва да го изпълняват (сценария,б.р.). И какво излиза – правителството брани имот на Доган. Добре ли са го измислили?“, заяви премиерът, като няколко пъти подчерта, че НСО е на подчинение на Румен Радев.

Това е поредният епизод от спора между президент и премиер за НСО. На коалиционен съвет два дни след избухването на скандала управляващата коалиция се разбра да предложи промени в закона, след които шефът на НСО ще решава кой да бъде охраняван. В момента това се прави от тричленна комисия, в която влиза началникът на НСО, председателят на ДАНС и главният секретар на МВР. Именно с решения на тази комисия Ахмед Доган ползва държавна охрана години след като е извън политиката.

На втория брифинг на премиера присъстваха военният министър Красимир Каракачанов, министърът на МВР Младен Маринов и транспортният министър Росен Желязков.  Каракачанов обяви, че нито един военен кораб няма да охранява искания периметър, защото не става въпрос за застрашаване на морския суверенитет на България. Той допълни, че в момента в района на Бургас има военни кораби, които са част от международно учение.  Младен Маринов пък намекна, че и полицията няма да изпълни исканото от тях, защото не е в техните компетенции.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име