Президентът на РБългария Румен Радев

След вчерашното насилие по време на гражданския протест, днес президентът Румен Радев поиска незабавните оставки на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.  Държавният глава направи това в извънредно обръщение към нацията от „Дондуков“ 2.

Ето какво каза президентът:

„Решението  на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до гражданския протест и по същото време беше целенасочена провокация към гражданския мир. В късните часове се стигна до сблъсъци между протестиращите и органите на реда.  Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България.   

Корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и бездействие спрямо грабежа, погазването на презумпцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите. Адвокатските колегии в много градове настояват за промяна в прокуратурата.

Гневът е дълбок, трупан е с години и не може да се потиска със страх и сила.

Мафиотизацията на управлението накара хиляди свободолюбиви българи, независимо от политическите си пристрастия да издигнат искане за законност и възвръщане на основни граждански свободи, погазвани в последните години

Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи.  Съюзът има нужда от демократична България, България на закона, на принципите и правилата.

Изходът от създадената ситуация е един: оставка на правителството и главния прокурор!

Насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции.

Всяко забавяне тласка България в безизходица, всяко упорство увеличава риска от хаос.

Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията, като се противопоставят  хората по партийна принадлежност или етнос, са недопустими и обречени

Формира се национален консенсус „Антимафия“, който обединява милиони почтени българи и е по-силен от парите, медиите и административния ресурс на властта“.

Президентът Радев призова органите на реда да се придържат към закона и изрази убеденост, че  полицаите и жандармеристите повече няма да позволяват да бъдат използвани срещу своите братя и сестри

Силата е в истината и единението, завърши държавният глава.

Коментари

коментар

4 КОМЕНТАРИ

  1. Няма значение кой е президент! Всеки здравомислещ трябва да е на площада срещу мафията във властта. Тя има пари да купува автобуси в подкрепа на Бойко както Доган да изпрати Комсомола на ДПС на Росенец.

  2. А да видим кой ще събуди Делиормана? Веселият лидер на БСП, десниците от мухъла, пенсионираните управленци в ГЕРБ или охранените феодали в ДПС, които изкупиха терени в селата и Шумен.

  3. Всички ще се напишкат. Сега дежурят на партийните телефони и гледат сеир. Като шуменските депутати на площада в София.

  4. Всички ловят риба в мътна вода в язовира с фекалии щото другия е празен. Намериха 500 000 лева за фонтан пред съда, а няма кой да оправи язовирите. От тия пари отидоха и за изборите. Най-добре е Славито да дойде и да вдигне на площада народа. Другото в Шумен е мишоци… Ние да изпеем Мила родино, а не Карадайъ. Две столици имаме – Плиска и Преслав!

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име