Шуменецът Илиян Илиев лежи на земята, арестуван при протеста на Росенец. Сн. Вести.бг, Фейсбук

Шуменецът Илия Илиев беше задържан вчера от полицията по време на гражданския протест в парк Росенец, където хора от цялата страна отидоха на плаж до летният сарай на Ахмед Доган. Протестът беше организиран от Демократична България и имаше разрешение от община Бургас, но гражданите бяха неприятно изненадани от контрапротест на ДПС. 

Плътен полицейски кордон допускаше до плажа само привържениците на Ахмед Доган, екипирани с шапки на ДПС и тениски с образа на Пеевски. На протестиращите беше отказан достъп, въпреки, че те показваха разрешителното си да бъдат на плажа.

Около 14 ч. напрежението до полицейския кордон ескалира, след като гражданите се опитаха да го пробият и все пак да стигнат до брега. Тогава полицията задържа няколко души, сред които един от организаторите на протеста Иво Мирчев и шуменеца Илия Илиев. Случващото се беше излъчено на живо по бТВ и във Фейсбук от много от протестиращите. На видео се вижда как преди ареста си Илиев пита полицаите: „Искам да мина надолу до плажа, там е свободна територия, искам да отида на плажа, ще ме арестувате ли?“. Полицаите мълчат, а Илиев пак пита“ Мога ли да мина надолу“, „Защо долу има хора?“, после няколко пъти задава въпроса: „Ако мина, ще ме биете ли, момчета?“. Полицаите продължават да мълчат, но и не пускат протестиращите към плажа. В този момент тълпата започва да се бута към кордона, за да го пробие.

Илиев и Иво Мирчев, които са в първата група, са проснати на земята и закопчани с белезници. По-късно Мирчев беше освободен, а Илиев е откаран в Бургас с белезници. Според него е имало арестувани и други трима протестиращи.

Повалиха ме на земята като терорист, каза Илиев и обясни: „Не съм оказвал съпротива, но докато ме събаряха на земята, усетих два удара в ребрата. Не видях кой ме удари. Имах и охлузвания по ръцете, обаче изпратената по-късно лекарка от полицията установи, че съм добре. Даже ме изкара с кръвно на спортист 120/80, докато обичайното ми кръвно е 90/140“. Илиев обаче няма оплаквания от поведението на бургаските полицаи след задържането си: „Добре се държаха с мен момчетата, даваха ми вода, по-късно ми махнаха и белезниците“.

Шуменецът през цялото време останал задържан в полицейския бус и около 17.40 ч. бил освободен, след като му написали акт за неспазване на полицейско разпореждане. „Не съм съгласен с акта, на мен никой не ми е дал изрично разпореждане да не минавам“, казва Илиев. Вчера той е бил на Росенец с група шуменци от около 20 човека, които се включили в протеста с 4 коли и няколко мотора. Нас ни принудиха да си спрем колите още до главния път, а автобусите с хората на Доган ги бяха пуснали до самото имение, възмущава се Илиев.

Той е доволен от успешния край на гражданския протест, въпреки че не успя да отиде на плажа, а прекара следобеда в полицейската камионетка. Сега Илиев очаква да се организира протест и в Шумен, за да се включи в него.  

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име