Симеон Петров даде съгласие за доброволно предаване на Италианските съдебни власти. Това той стори пред тричленен съдебен състав на Окръжен съд – Шумен, съобщиха от пресслужбата на съда.

Припомняме, че Петров е съдебен заседател и се оказа издирван с европейска заповед за арест от Италия.  23-годишният шуменец е издирван от съда в италианския град Лоди за кражба и неправомерно използване на чужда кредитна карта.

Днешното съдебно заседание се проведе, след като Министерството на правосъдието на Италия е дало така наречените писмени гаранции. Последните са задължителни, тъй като Петров се иска за провеждане на разследване, а не за изтърпяване на вече наложено наказание.

При наличие на съгласие, процедурата изисква даване на 3-дневен срок, в който Петров може да се откаже от това съгласие. След изтичане на този срок и при липса на отказ, съдът незабавно ще постанови решение, с което предава Петров на искащата държава. Решението няма да подлежи на обжалване и ще бъде изпълнено незабавно, т.е. младият мъж ще бъде задържан и по съответния ред транспортиран и предаден на италианските власти.

Окръжен съд – Шумен бе сезиран с такова искане въз основа на Европейска заповед за арест. Петров беше задържан на 2 юни в Шумен, а прокуратурата поиска постоянен арест до предаването му на италианските власти. Съдът не уважи искането и от 4 юни Петров е с мярка за неотклонение „Домашен арест“.

Съдът в Лоди издирва за същото престъпление и 40-годишната  Атанаска В., която също беше задържана в Шумен. Жената е осъждана три пъти в България за кражба на дебитна карта и теглене на пари от нея, както и за джебчийска кражба.

Делото й за предаване на властите в Италия е насрочено също за днес от 15 часа.

Коментари

коментар

1 Коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име