Национален митинг-протест на БСП

Председателят на БСП Корнелия Нинова взе участие в отчетно-изборната конференция на социалистите във Велико Търново. Тя им благодари за участието в митинг-протеста пред Министерския съвет вчера и заяви: “Четири години последователно показваме истинския образ на управлението на Борисов и доказваме с действия волята си за промяна. Ние сме единствената парламентарно представена партия, която внесе исканията на протестиращите хора в Народното събрание с вот на недоверие. А вчера показахме и че сме единствената партия, която може да събере  десетки хиляди протестиращи с ясна визия какво искаме да се промени и как да го направим. Това се дължи на вас, българските социалисти. Благодаря ви, че не се предадохте под натиск и вчера дадохме ясен отговор, че не сме  разцепени и заедно сме готови да продължим.”

Вчера на митинга-протест на БСП в София се събраха десетки хиляди членове и симпатизанти на партията от цялата страна. Пред тях Корнелия Нинова заяви по адрес на премиера: „Г-н Борисов, ще останете в историята с чекмеджето с пари, които пазите с пистолет!“. Имаме план за България, знаем как и можем, подчерта лидерът на БСП.  „Тук сме лекари и учители, работници и служители, инженери и земеделци, ИТ специалисти и поети, писатели и дейци на културата и образованието. Ето ни, различни по възраст и по занятие, но ни събра любовта към България. Тук сме заедно да я спасим от мафията. Тук ни събра грижата за хората. Заедно сме, за да защитим децата си, семействата си, родителите си от грабежа. За десет години управление на Борисов, ГЕРБ и присъдружните им партии ограбиха настоящето ни. Тук сме, за да им попречим да ограбят и бъдещето ни“, каза Корнелия Нинова.

Тя припомни, че още преди две години БСП предупреди за паралелната държава в България.  „Те ни направиха най-бедните европейци. Те ни сложиха петно на най-корумпираната държава в Европа. Те превърнаха красивото ни отечество в сметище. Такава власт има един образ. Г-н Борисов, ще останете в политическата история с една емблема – едно чекмежде, пълно с пари, и един пистолет до главата Ви, за да ги пазите. Това са парите, ограбени от народа. И тази власт се пази по един начин – с бухалка. Бухалка, която 10 години се стоварваше върху главите на всеки непокорен и на всеки, който имаше свободата и смелостта да се изправи срещу тях. Такава власт се храни от страха.  Скъпи българи, те поробиха страната ни. Те държаха народа в страх и апатия. Те се опитаха да го пречупят, да му отнемат духа. Но не можаха да оковат и пречупят нас, българските социалисти. Опитаха се да ни купят с постове и пари. Не се продадохме и не се продаваме. Опитаха се да ни пречупят с натиск, със заплахи, с компромати. Не се прeдадохме и няма да се предадем“, каза Нинова пред хилядите хора на митинга и отново призова за оставка на правителството.

„Но ние сме заедно не само да ги свалим от власт. По-важното – ние сме заедно, за да градим България отново. Ние имаме план за България. Ние можем. Ние знаем как. Ние имаме почтените и честните хора, с които да го направим. Защото, скъпи социалисти, скъпи българи, днес борбата е за морал – битката по улиците е за морала. Но битката за хляба, за работните места, за това-всяко дете да може да се образова. Да може всеки от нас да има достъп до здравеопазване. Да има справедливи доходи и достойни пенсии. Да има чиста природа и да пазим плодородната си земя. Това е нашата клетва към България. Това е нашият ангажимент към нашите сънародници. Това е нашият план за възстановяване на страната и градежа й отначало. Победа за този план!

Но днес е и битка за справедливост. Справедливост чрез солидарност. Нека да бъдем солидарни с всеки ляво мислещ и честен родолюбец, но не само. Нека подадем ръка на всеки българин, който милее за род и отечество.  Всеки, който иска условия за почтен бизнес – ще ги получи. Всеки, който иска да се развива според качествата си – ще има условия за това. Това е нашата кауза – нов път за България“, заяви Корнелия Нинова.

БСП-Велико Търново с най-много номинации за Корнелия Нинова, Лечева прави интрига на избора

Отчетно-изборната конференция на БСП – Велико Търново продължава в атмосфера на интриги и разочарование за редовите социалисти, съобщи пресцентърът на БСП.  За първи път в историята на партията социалистите ще избират пряко своя председател. Първият тур на вътрешните избори в БСП е насрочен за 12 септември, евентуалният втори тур ще е на 19 септември.

Точно поради значимостта на избора, конференцията във Велико Търново бе белязана от интриги в битката за лидерството. Народният представител Весела Лечева предложи да няма гласуване и всички номинации да бъдат изпратени в Националния съвет на БСП. Областният председател на БСП Петко Тюфекчиев определи това като прецедент, с който на практика се отнема правото на мнение на социалистите във Велико Търново. „Досега винаги сме имали правото на мнение, но с предложението на Лечева бяхме лишени от това право. Хората са много огорчени и разочаровани“, сподели Тюфекчиев пред медията ни.

Преди Весела Лечева да наложи решението си, основни партийни организации на БСП във Велико Търново дадоха най-много номинации за лидер на партията на Корнелия Нинова – 52 номинации. Следват Калоян Паргов с 6 предложения, Костадин Паскалев с 3, Кирил Добрев с 2, Дора Янкова и Крум Зарков – по 1.

Пресцентър БСП

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име