Снимка БНТ

Правителството одобри 1 млрд. и 163 млн. лева за социални мерки и 731 млн. лв. за икономически мерки за борба с COVID-19. Средствата ще бъдат отпуснати от националния бюджет, съобщи днес премиерът Бойко Борисов.

От 1 август се увеличават с 30% разходите за персонал на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от коронавирус, включително за служители на първа линия, увеличава се ставката за нощен труд. Субсидирането на болниците се увеличава с 17.3 млн. лв.

Одобрени са допълнителни разходи за извънреден труд в размер на 92 млн. лева.

Увеличават се ставките за училищнтото и детското здравеопазване до достигане на определените стандарти в КТД, както и за домовете за възрастни, центрове за деца, и др. За целта ще бъдат отпуснати 24.6 млн. лв.

Продължителността на паричното обезщетение за безработица се увеличава с 3 месеца, а минималният размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври скача от 9 на 12 лева.

Предвижда се еднократна добавка към пенсиите – по 50 лв. на всеки пенсионер за три последователни месеца – отделените средства са 318 млн. лв.

Отпускат се 122 милиона лева допълнителни средства по бюджета на МТСП -за личните асистенти.

Допълнителни бюджети се отпускат към средствата на почти всяко министерство.

1.8 милиарда лева от вече наличните дава Министерството на икономиката за помощ на бизнеса. 9.5 милиона лева се предоставят на МИ за насърчаване на чуждестранните инвеститори у нас.

Борисов заяви, че извънредната епидемична обстановка ще се удължи с месец, за да може мерките да работят.

По молба на туристическия бранш на територията на страната ни, туристи от Молдова, Израел, Кувейт, Сърбия и Северна Македония ще бъдат допускани след предоставяне на PCR тестове, направени 72 часа предварително, обяви Валери Симеонов.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име