Снимка в. Сега

Прах в очите на хората – така определи зам. шефът на БСП Кристиян Вигенин анонсирания от премиера Борисов втори пакет от социални и икономически мерки за близо 1,162 милиарда лева за справянето с последиците от коронакризата. „Тези пари имат за цел правителството му да оцелее още малко“, обяви Вигенин след съвместно заседание на ръководството на БСП и парламентарната група. Според социалистите, Борисов и коалиционните му партньори целят с „раздаването на пари на парче да си купят още малко време, за да изкарат мандата си до март догодина“.

Вигенин заяви, че обявените сега мерки изобщо не са свързани с първите, приети в разгара на извънредното положение. „Раздават се пари напосоки, обяснението за мазнинките е несериозно, откъде ще дойдат тези пари. От българските данъкоплатци“, допълни зам. председателят на БСП, цитиран от пресслужбата на „Позитано“. По думите му изобщо не е ясно какво управляващите целят с новите мерки и нито една от тях на практика не функционира адекватно и не може да достигне до тези, за които са насочени. Като пример от БСП посочиха парите, отпускани от Българската банка за развитие. „По официални данни от петък, до бизнеса са стигнали 7,5 млн. лв., което е минимална сума и реално обезсмисля отпускането им, защото на всичкото отгоре средствата са и забавени“, каза Вигенин. 

Относно другата мярка – даването по 50 лв. за три месеца на пенсионерите, от левицата попитаха: „Какво става когато изтекат тези 3 месеца?“. Според социалистите решението е преизчисляването на всички пенсии.  Според Крум Зарков нито една от мерките няма да уреди трайно проблемите, които „идват със страшна сила“. „Дават се някакви надбавки, без да се преизчислят пенсиите на хората и без да има всяка година осъвременяване на средствата им“, допълни Зарков. На въпрос дали ще подкрепят в пленарна зала някои от предложенията на властта, Зарков отговори, че това е „дебат между глухи“.

От БСП отново поискаха да бъде направена сериозна реформа в здравната система и да болниците да престанат да бъдат търговски дружества.  „Някои мерки са озадачаващи. Защо и на кого ще помогне, че се намалява ДДС на виното и бирата, как ще се отрази това намаление на бизнеса, на гражданите“, попитаха от левицата.

„Това правителство е изчерпано. Ако идва сериозна икономическа криза, трябва ново правителство, което е подготвено да се справи с тази криза“, заключи Кристиян Вигенин и подчерта, че логичната развръзка на политическата криза е скорошната оставка на Борисов и кабинета му.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Тримата тулупи – Боко, Каскета и Шиши да пуснат още мазнинки, но от своите задгранични банки, дето пазят заграбеното от народа.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име