Снимки Радиан.бг

Общонационалният протест, обявен за днес, започна още преди обед с блокиране на ключови кръстовища в София. Десетки протестиращи се местиха на различни точки в града, като блокираха движението навсякъде по пътя си. Още в 12 ч. недоволните блокираха пресечката на бул. „България“ с бул. „Иван Евстатиев Гешов“. След това под блокада бяха още няколко пресечки.

„Призоваваме недоволните граждани от района и извън него да се включат в блокадата! Предварително се извиняваме на шофьорите и пътниците в градския транспорт, но ДЪРЖАВАТА Е В РЕМОНТ!! #ОСТАВКИ“, написаха организаторите.

Имаше няколко опита на изнервени шофьори да преминат през живата преграда при бул.“България“, но за щастие всичко се размина без инциденти. Някои от шофьорите пък излязоха от колите си и се присъединиха към виковете „Мутри вън!“ и „Оставка!“

Първоначално беше блокирана трамвайната линия, както и бус лентите. По-късно хората освободиха кръстовището и се отправиха към НДК.  Хората обаче продължиха да блокират кръстовища – на ул.“Фритьоф Нансен“, а след това по пътя протестиращите спряха движението на още няколко пресечки, застоявайки се малко по-дълго на „Петте кьошета“ (бул.“Прага“ и бул.“Христо Ботев“).

Шествието стигна до Съдебната палата, където хората останаха по-дълго. „Оставка и затвор!“ бяха най-честите скандирания. Хората пропускаха обаче да преминават трамваите. След това протестиращите спряха движението  по площад „Независимост“ пред Министерския съвет. После протестиращите блокираха и кръстовището пред Софийския университет и се отправиха към Орлов мост.

В 19 ч. започна Националният митинг протест, който беше обявен още от миналата седмица от т.нар. Отровно трио – Арман Бабикян, Велислав Минеков, Николай Хаджигенов.  Традиционното  място на протеста е т.нар. триъгълник на властта  – пространството между президенството, министерския съвет и сградата на Народното събрания в бившия партиен дом. Единият от организаторите на протеста, адв. Николай Хаджигенов съобщи, че от днес протестиращите вдигат палатков лагер пред МС, който ще остане и през нощта  „Не е възможен никакъв диалог, тъй като правителството и главният прокурор са корумпирани“, заяви той пред bTV.

Снимка Радиан.бг

Другият от организаторите Арман Бабикян коментира пред БНТ, че протестите ще продължат всеки месец до оставката на Борисов.  Промените на министри в кабинета той определи като „кръвопускане на болен от високо кръвно“ и уточни: „Реформа на кабинета значи нова политика“ „Надявам се днес в Евксиновград Гешев и Борисов да се разберат кой първо ще подаде оставка“, каза още Бабикян.

Протест имаше и пред Съдебната палата в столицата. От Инициативата „Правосъдие за всеки“ настояват за оставката на главния прокурор Иван Гешев и съдебна реформа.  „Днес сме още по-гневни, защото видяхме резултатите – медийно правосъдие, избирателни обвинения, буквално погазване на правата, посегателство срещу институциите, политически коментари, полицейски репресии и опит да бъде установена прокурорска диктутатура“, аргументират се протестиращите.

Двата протеста в центъра на София се обединиха, след като над 1000 души тръгнаха на шествие от Съдебната палата към президентството. Така на Ларгото се събраха няколко хиляди души, които настояват за оставката на правителството и на главния прокурор.

Протестът продължава в София и в още големи градове в страната

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име