В началото на юли Драев показа във фейсбук мръсното езеро. Месец по-късно общинска администрация не казва нищо за екологичната бомба

Кметската администрация продължава да неглижира големите екологични бомби край Шумен, макар че за тях публично се говори вече два месеца, те са обект на медийни публикации и няма как да са останали незабелязани от екипа на градоначалника.

Става въпрос за две сериозни и доказани замърсявания край шуменския квартал Дивдядово – за теча на мръсни отпадъчни води от шуменското сметище и за фекалното езеро, образувано до жп-линията София-Варна.  

Нито едното, нито другото са се появили вчера и ще изчезнат утре. От сметището си тече перманентно, а фекалното езеро ще наводнява жп-линията при всеки проливен дъжд.  Къде отиват мръсните води и каква е опасността за околната среда – на тези въпроси и досега няма ясен отговор от общинската администрация. Проблемът остава встрани и от вниманието на т.нар. широка общественост и вълнува единствено жителите на Дивдядово и Мараш, които се притесняват от евентуална екологична опасност.

За течът на подозрителни черно-кафяви води от регионалното депо за отпадъци в Дивдядово независимият информационен сайт Радиан.бг алармира още през март, но тогава никой не обърна внимание, освен живеещите в квартала, които изразиха опасения, че течът може да замърсява река Камчия. През юни, след като от депото тръгнаха кафяви реки и снимки от тях бяха публикувани в социалните мрежи, РИОСВ – Шумен направи проверка и изследва теча.    

Резултатите от пробите показаха значително замърсяване в дерето, приток на р. Камчия, след точката на заустване на отпадъчните води от Регионалното депо за отпадъци.  Отпадъчните води от сметището са замърсени по 15 показатели, а превишението в концентрациите на металите са много над стандартите, обявиха от екоинспекцията в съобщение до медиите.

Междувременно общинският съветник и лидер на БСП Веселин Пенчев отправи питане към кмета на Шумен Любомир Христов за замърсяването от сметището и за действията на общината за предотвратяване на опасните течове. В писмен отговор градоначалникът обяви, че няма проблеми с депото и Пенчев се опитвал да заблуждава съветниците и гражданите.

Не знам кой му пише отговорите на г-н кмета, но не е зле да има поне малко връзка с реалността. Защото в момента, в който според кмета нямало проблеми със сметището, от РИОСВ – Шумен официално връчиха акт на общинското предприятие „Чистота“ заради замърсяването от регионалното депо, като санкцията ще бъде в размер от 2 000 лв. до 10 000 лв.  Освен това екоинспекцията състави официален констативен протокол, с който даде предписания на общинското предприятие да прекрати заустването на непречистени отпадъчни води, а на Община Шумен – да почисти руслото на дерето от наноси, отложения и утайки.

Въпреки това, днес по време на сесия кметът Любомир Христов продължи да неглижира проблема и в прав текст обяви, че неговата администрация и общинското предприятие нямат вина за случващото се. „Преди два месеца е направена комплексна оценка на сметището, която е добра“, заяви отново градоначалникът. Все пак, след размяна на реплики с Веселин Пенчев, който изтъкна  очевидните факти, кметът Христов призна, че по време на големите дъждове наистина имало течове. Но те били от старото сметище, за което той и екипът му не носели отговорност, заяви градоначалникът и прехвърли вината към 2012-та година и към предшественика си Красимир Костов. Който пък от своя страна заяви, че отговорността е на по-предишните кметове Веселин Златев и Максим Иванов.

„Несериозно е след 5-годишно управление да хвърляте вината назад. Нарушенията са констатирани сега, защо прехвърляте отново топката в 2012 година“, коментира Веселин Пенчев във връзка с обясненията на кмета. И напомни, че съгласно редица закони кметът на една община носи пряка отговорност за управлението на отпадъците. Както и че е длъжен да разработва и внася в общинския съвет програма за управлението на отпадъците.

„Няма да спра дотук.  След като кметът не дава информация, ще се обърна към държавната власт, за да се изясни този въпрос“, предупреди лидерът на левицата. Той обърна внимание и на немалката сума от 635 000 лв., отпускана от общинския бюджет за поддържка на регионалното депо за отпадъци. Пенчев заяви, че ще направи ново питане за какво е изразходвана тази сума, при положение че към днешна дата проблемът на сметището продължава да съществува.

За втората екологична бомба край Дивдядово – огромното фекално езеро до жп линията, също не беше внесена никаква яснота. Общинският съветник Добромир Драев, който пръв предупреди за проблема, попита кмета какви мерки е взела администрацията и има ли яснота за причините за наводняването на района. Задействан ли е планът за бедствия, къде се изхвърлят мръсните води от езерото, попита още Драев. Кметът Христов обяви, че ще отговори писмено на поставените въпроси до следващата сесия.

Междувременно по информация на Добромир Драев водите, които доказано са замърсени с фекалии, продължават да се изхвърлят в Марашкия язовир. „Това е недопустимо! При положение, че изследванията доказаха, че това са фекални води, недопустимо е да ги изхвърлят в язовир „Соара“. Той целият вече е в битови и фекални води!“, заяви Драев в сесийна зала.

В края на юни след проливен дъжд край жп-линията до Дивдядово се образува огромно мръсно езеро от дъждовни и фекални води, заемащо площ от около 30 декара, като на места достигаше до 7 метра дълбочина. Изследвания на Басейнова дирекция потвърдиха замърсяването с фекални води, макар че до този момент не е установен източникът на замърсяване. Поне официално, защото неофициално се предполага, че течът е от мръсната канализация.

Факт е обаче че проблемите остават и ще продължат да съществуват, докато не се намери действащо решение. На този етап такова няма. А пък общинската администрация и общинският съвет ще излязат в традиционния августовски отпуск, така че за екологичните бомби ще си говорим чак през септември…

Дияна Желязкова    

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име