Румен Радев излиза пред демонстрантите. в първия ден на протестите Снимка БНР

Президентът Румен Радев е готов със служебно правителство, ако правителството на Борисов подаде оставка, за което вече 22 дни хиляди българи протестират в столицата и големите градове. „Служебното правителство е ясен конституционен инструмент и ако някой се страхува от конституцията, това означава ли, че трябва да я отменяме?“- така държавният глава отговори на репортерски въпрос.

Президентът заяви, че протестите срещу управляващите са необратими. „Всяко упорство на кабинета и на главния прокурор ескалират кризата“, каза Румен Радев и посочи: „Неслучайно отдавна призовах и Борисов, и Гешев да си подадат оставката, няма друг изход от кризата“. Държавният глава допълни, че след оставките трябва да се проведат честни избори и машинно гласуване, както повелява законът.

По повод днешното решение на Конституционния съд, че имунитетът на президента го пази от наказателно преследване, Румен Радев каза, че решенията на съда не се коментират, а се изпълняват. Произнасянето на конституционните съдии беше по питане на главния прокурор Иван Гешев дали може да разследва държавния глава. „Решенията на Конституционния съд не се коментират, те се изпълняват. Особено когато са ясни и еднозначни. За мен означава, че всеки, който използва Конституцията и законите за атака на други институции, трябва да си носи своята отговорност“, заяви президентът.  После допълни, че професията му на пилот го е научила винаги да е готов за всяко начинание. „Гордея се с моята професия. Уважавам всички професии, включително и тази на българския пожарникар, които вършат една високо рискова и отговорна работа“, допълни държавният глава, препращайки към професията на Борисов.

Относно новия запис, в който глас, приличащ на този на премиера Борисов обижда държавния глава, президентът каза: „Този разговор ясно показа кой е поръчителят на цялата очерняща кампания, която се води срещу президентската институция. Жалкото е, че в паническите опити за лично спасение министър-председателят завлича цялата своя партия и всички свои съпартийци на дъното. Там има много почтени хора и те трябва да носят чуждия позор“.  Държавният глава коментира, че призивите на Борисов за диалог и единение са измамни, тъй като по телефона говори друго.

„Винаги съм призовавал за спазване на законите, но когато министър-председателят системно гази и законите, и Конституцията, и обществения договор, какво очаквате от гражданите, които са решили, че така няма да живеят“, каза държавният глава, попитан за блокирането на кръстовища от демонстранти в София   Той определи протестите като исторически момент. „Хората са на площадите, скандират „Мутри, вън“ и няма сила, която да им устои, а процесите са необратими“, каза държавният глава и посочи, че единственият изход за ситуацията са оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев.

Палатков лагер на протестиращите пред МС

„Тези протести отварят пътя към бъдещето на България. Това е нашият шанс тук и в момента“, каза Румен Радев. Той каза, че пътят е оставки, служебно правителство и честни избори чрез машинно гласуване.

Протестите продължават до оставките на Борисов и Гешев

Днес протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев продължават вече 22-ри ден. Недоволните отново се събират на шествия и демонстрации в големите градове на страната с искания за оставка на Борисов и Гешев, предсрочни избори, наказания за корумпирани политици и радикална промяна на политическата система.

В София протестите са разделени в няколко възлови точки – блокада на „Орлов мост“ и палатков лагер пред сградата на Министерски съвет на площад „Независимост“, които са от снощи. В 19 ч. тук започнаха да се събират хилядите протестиращи, които заявяват, че ще демонстрират срещу властта докрай, докато оставките на Борисов и Гешев не станат факт.

Палатковият лагер пред парламента

Движението в центъра на столицата е изключително затруднено, като в следобедните часове се образуваха колони от автомобили, а полицейското присъствие е засилено.

В поредна нестандартна протестна акция младежкият клуб на Демократична България направи „преглед на печата“ за последните 23 години, за да разкаже за  феноменалното издигане на бодигарда на Тодор Живков до ръководител на три правителства. Акцията е озаглавена „Мръсните дрехи на простора“ и започна в 18.30 ч.

Очаква се и друго шествие из софийските централни булеварди и улици, което практически ще парализира движението с автомобили.  Трите протестни лъча вечерта ще се слеят пред Триъгълника на властта – пространството между Президентството, Министерски съвет и Народното събрание.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име