Асоциацията по ВиК не одобри инвестиционната програма на ВиК – Шумен за 2020 г., съобщиха от пресцентъра на областна администрация.  За тази година водният оператор предвижда инвестиции в съоръжения и системи на стойност 670 000 лв.

За програмата на дружеството гласуваха държавата, в лицето на областния управител и 8 от десетте общини в региона. Техните гласове обаче общо са 65 %, а за одобряването на инвестиционната програма са необходими 75 %. Против гласува представителят на община Шумен, а община Венец не участва в заседанието.

„Това, че програмата не беше приета, няма да ни спре да работим по нея. Тя е съгласувана с общините и в нея са заложени проблеми, които трябва да се решават“, каза управителят на ВиК – Шумен Жанета Панайотова.  Тя допълни, че инвестиционният план за годината вече е изпълнен наполовина.  На преден план сега излизат проблемите с водоснабдяването на населените места и ВиК работи най-вече, за да възстанови нормалното водоподаване към селата, заяви Панайотова.

Тя съобщи, че дружеството заедно с община Шумен кандидатства пред МРРБ за финансиране от 250 000 лв., за да се нормализира водоснабдяването на село Салманово, което от години е на тежък воден режим от години.

Като първа стъпка ВиК работи по възстановяване на шахтовия кладенец на входа на селото, от който ще се направи връзка и до водоема, обясни шефът на дружеството.  Това ще струва около 60 хиляди лева.  Проектът за 250 хиляди лева предвижда подмяна на част от хранителния водопровод на Салманово.

Жанета Панайотова съобщи, че се работи и по възстановяването на дълбоки сондажи, които са изоставени от 30 години. Скоро трябва да бъде пуснат в действие кладенец 5 от системата „Мътница“, който ще подпомогне водоснабдяването на квартала.

Панайотова посъветва общините да кандидатстват по проекти за подмяна на канализацията и водопроводите, тъй като мрежите са много стари и ремонтирането им не решава проблемите.

В асоциацията по ВиК членуват държавата и общините, включени в съответната обособена територия, която за област Шумен включва всичките десет общини. По закон държавата участва в асоциацията с 35% дял. Останалите 65% се разпределят между общините, като дяловото участие на всяка от общините е различно и се определя съобразно броя на населението във всяка община.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име