Двата ВЕЦ-а на язовир „Тича“ не работят от  август 2018 г. В момента той е пълен на 41 % от обема си, но разходът му е 1620 пъти повече от притока.  Въпреки това ние успяваме да балансираме количеството и за няколко години питейно-битовите нужди на Търговище, Шумен и Велики Преслав са осигурени. В същото време сме подали и количества за земеделските стопани. Ако след две години заработи система „Дунав“, проблемът ще бъде напълно решен. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров на съвместен брифинг с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

През август МОСВ отпуска 1 млн. кубически метра вода за напояване от язовир „Тича“. Общото разрешено за ползване количество вода за месеца е 4,320 млн. куб. м. От тях 2,4 млн. са за питейно-битови нужди на Шумен и Велики Преслав, а 0,7 млн. за Търговище.

Министър Димитров посочи, че три от язовирите, които са ползват за питейно-битово водоснабдяване и за напояване, в момента са с ниски нива – „Ястребино“, „Тича“ и „Жребчево“.  „Пестим всяка капка вода от тях. Всичко, което правим е планирано и до края на мандата водна криза не се очаква. Но ще има проблем, ако засушаването продължи през следващите години. Затова е по-добре отсега да се вземат мерки и да се изградят резервни водоизточници. Предприели сме мерки, уведомили сме земеделците, че е възможно след една година, две години да настъпи криза. Може и да няма. Но по-добре навреме, година и половина по-рано да предупредиш, отколкото в последния момент да кажеш“, обясни министър Димитров.

На язовир „Ястребино“ няма и никога не е имало ВЕЦ-ове. В продължение на години притокът му е малък. В момента той е пълен на 26 % от обема си, обясни министър Димитров. Той посочи, че от язовира са дадени 6 млн. куб. м за напояване на земеделски производители през тази година.  Има заявка за още 2 млн. куб. м. за месец август. Притокът към язовира е малък и затова в момента се преценява дали да се отпуснат 2 млн. или само 1 млн. куб. м. „Законът ни задължава да отпускаме приоритетно за питейно-битово водоснабдяване. Ограничавайки количеството за тази година отправяме предупреждение, че ако продължи да не вали, догодина ще пазим водата само за питейно-битово водоснабдяване“, уточни министър Димитров.

„С протести язовир не се пълни. Той се пълни с разумно управление  и намаляване на загубите“, предупреди Димитров.  Той призова водата да се пести, за да бъдем подготвени  за евентуални неблагоприятни ситуации в следващите 2-3 години. „За всички земеделски производители годината е трудна по много причини, но най-вече заради сушата. Но за този сезон водата за напояване на земеделските производители водата е осигурена“, заяви земеделският министър Десислава Танева.

ВЕЦ-овете на язовир „Жребчево“  не работят от март 2019 г. на енергиен режим. Те се включват само когато се пуска вода за напояване – водата минава през тях, но не се губи. Не е допускано тези ВЕЦ-ове да работят и произвеждат ток самостоятелно. Част от водите на „Жребчево“ заедно със сондажи отиват за питейно-битово водоснабдяване за Сливен, обясни министър Димитров.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име