Протестите сринаха подкрепата за партиите в парламента. Големите победите са Слави Трифонов, Демократична България и Мая Манолова. Фотограф:HB Studio

Сериозен срив в подкрепата за управляващата коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти през последния месец на протести срещу правителството и на главния прокурор. Повече от половината българи дават отрицателна оценка за работата на кабинета, а половината не харесват и дейността на премиера Бойко Борисов. Това показва национално представително проучване на агенция „Алфа Рисърч“ по поръчка на “Дневник”. Изследването е направено в периода 23-30 юли сред 1017 души по метода лице в лице.

Най-негативна е оценката за главния прокурор Иван Гешев, който е само от шест месеца на този пост. За работата на Гешев 56.5% от анкетираните дават отрицателна оценка. 30.6% не са нито доволни, нито недоволни от действията му, а едва 12.9% одобряват дейността му начело на прокуратурата.  И правителството, и Гешев според почти половината от българите са контролирани от задкулисие около Ахмед Доган и Делян Пеевски от ДПС , и това явно влияе на оценката за тях.

С най-висока положителна оценка е президентът Румен Радев. Одобрение за него дават 43.6% от анкетираните, а 22.9% изразяват неодобрение. Държавният глава получава подкрепа и в двата публични конфликта – с главния прокурор и с премиера. Радев дори е еднакво желан като евентуален следващ министър-председател заедно с Борисов.

ГЕРБ бележи спад до 14.5% подкрепа от всички гласоподаватели. За по-малко от три месеца ГЕРБ губи подкрепа от над 6 пункта. При друго проучване на “Алфа рисърч” през месец май подкрепата за партията на Борисов е била 20.8%.

БСП също е губеща, въпреки твърденията на управляващите, че едни предсрочни могат да доведат до управление на социалистите. Проучването показва, че при избори сега БСП ще получи едва 10.4%. Социалистите губят близо 2 пункта подкрепа в сравнение с май.

Сериозни загуби търпи и Движението за права и свободи, за което днес биха гласували 4.5%.

Големите победители от протестите в момента са партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”, “Демократична България” и платформата “Изправи се.БГ” на Мая Манолова.

Въпреки пасивността покрай протестите, партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ дори повишава малко резултата си и е трета политическа сила с 10.2%, само с 0.2% по-малко от БСП. На четвърта позиция е „Демократична България“, която увеличава значително подкрепата си и има 6.7% от всички избиратели. Формацията на Мая Манолова „Изправи се.БГ“получава 3.2% от всички избиратели.

При изчисление на евентуалната подкрепа само сред решилите да гласуват, ГЕРБ получава 26.7%, БСП – 19.2%, “Има такъв народ” – 18.8%, “Демократична България” – 12.3%, ДПС – 8.3%, “Изправи се.БГ” – 5.9% и „Обединени патриоти“ – 4.1%.

Така че, ако изборите бяха сега, в парламента щяха да бъдат представени 6 или 7 партии – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“, Демократична България, ДПС, „Изправи се.БГ“ и евентуално Обединени патриоти, които са на ръба.  

Малко над 45 % от анкетираните казват, че няма да гласуват или не са решили.

Според 48.5% следващото правителството ще трябва да се състави чрез коалиция. Най-висока подкрепа получават евентуални съюзи между „Демократична България“ и партията на Трифонов или „Демократична България“ и ГЕРБ.

По отношение на оставката на правителството резултатите показват разделение на мненията. 39.3% искат незабавна оставка и предсрочни избори.  Според 36.8% настоящото правителство трябва докрай да изпълни мандата си, като направи смени само на отделни министри.  Други 23.9% смятат за удачен вариант за оставка на правителството и сформиране на изцяло нов кабинет, който да управлява до редовните избори през март 2021 г.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име