Специализирана полиция до Ректора

 

Специализирана полиция е атакувала палатковите лагери на протестиращите и е разчистила блокираните кръстовища в София и Пловдив, съобщи Nova.  По първоначални данни са арестувани 12 души, включително един от организаторите на протестите Арман Бабикян.  Силовата акция в столицата е започнала по тъмно призори – малко преди пет часа тази сутрин.

„Бях тук, дотогава всичко беше нормално, дойде голямо количество полиция“, разказват протестиращи. Те твърдят, че масираното присъствие на силите на реда е било стряскащо и че има задържани, пише Сега.

Към 7 часа всички задържани са били освободени. „Обясниха, че сме нарушили Закона за движение по пътищата и не сме се подчинили на разпореждане на МВР“, каза Бабикян пред бТВ. 

Ето разказа на един от задържаните – Манол Глишев, цитиран от Сега:  „Малко преди 5 сутринта служители на СПС към СДВР, т.е.на специализираните служби към софийската полиция, обградиха Орлов мост с доста коли. Пристигнаха доста хора, може би над стотина полицаи, които дойдоха и общо взето разтуриха блокадата. Съставиха ни разпореждане за напускане на мястото по Закона за движение по пътищата, много забавно –  предвид че последните дни въобще нямаше такъв проблем, явно полицията е стигнала до някакво разбиране по този въпрос. Попитаха ни дали ще изпълним разпореждането, няколко души отговорихме“ не“ , може би някъде към двайсетина души отговорихме „не“, обяснява Глишев в момента, в който го задържат и отвеждат, за да му съставят акт по Закона за движение по пътищата, както се разбра в последствие.

Силовата акция на полицията стана на 29-ия ден от началото на протестите срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Вчера протестиращите в Пловдив последваха примера на София и също блокираха движението в центъра на града с палатки.

Възстановено е преминаването през възловите кръстовища на Орлов мост, Ректората и бул.“Цар Освободител“ – пл. „Независимост“, съобщиха от Столичната община. Движението по всички линии на градския транспорт е възстановено по обичайния им маршрут.

МВР посочва, че уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права, но това  не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на жителите на страната.

По-късно във „Фейсбук“ Арман Бабикян коментира, че властта се страхува, а Николай Хаджигенов допълва, че със сила полицията е възстановила корупционния ред.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име