Заседанието на Областния кризисен щаб бе ръководено от заместник областния управител Панайот Димитров. Снимка Областна управа-Търговище

Масово тестване за коронавирус ще бъде извършено на работници по газопровода „Балкански поток“ във връзка с регистристрирани случаи на заразени. Това стана ясно днес на заседание на Областния кризисен щаб за ограничаване разпространението на COVID-19 на територията на област Търговище, което бе ръководено от заместник областния управител Панайот Димитров.

Ще бъдат взети проби от около 300 души, работещи по трасето. Към момента в област Търговище има установен един случай на заболял работник на строежа – мъж на 60 г. от Попово, съобщиха от Областната управа.

По време на заседанието главният секретар на РЗИ-Търговище д-р Марин Йовов заяви, че е създадена организация за неразпространение на заразата сред работещите в стъкларските заводи от холдинга „Шишеджам“ край Търговище, заради регистрирани три положителни проби на служители или близки на такива през миналата седмица. Своевременно са взети проби на 36 лица, имащи най-близък контакт със заразените, като получените резултати са отрицателни.

В област Търговище са регистрирани общо 38 лица, инфектирани с COVID-19, като 7 от тях са установени през първото десетдневие на месец август.

Запазва се тенденцията за намаляване броя на карантинираните лица. Общият брой на поставените под карантина жители на област Търговище от въвеждане на извънредното положение в страната, считано от 13 март до днес е 4 290. Към настоящия момент периодът на самоизолация е изтекъл за 4 139 лица. Под наблюдение остават 151 лица, чието състояние се следи от ОПЛ (116 лица) и РЗИ (35 лица).

В заключение д-р Йовов апелира към представителите на общинските администрации да оказват съдействие, при ежемесечното организиране на пробонабиране от персонала и домуващите в домовете за възрастни хора, лица с увреждания, ЦНСТ и др.

Членовете на Областния кризисен щаб подкрепиха и искане, отправено от директора на ДГ „Пчелица“ в Търговище за реорганизация на работата на групите в детското заведение, като одобриха предложението децата от четвърта група да бъдат разпределени в другите три функциониращи групи. Промяната се налага заради високите температури в стаята, неотговарящи на регламентираните здравни изисквания и засяга периода от 10.08. – 28.08.2020 г.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име