Всички училища в страната ще започнат учебната година присъствено

Ако в даден клас се установи случай на заразен ученик с COVID-19, цялата паралелка ще бъде поставена под карантина за една или две седмици. Само в такива случаи ще се минава към дистанционно обучение и то за времето на карантината.  Ако има повече заразени деца, може да се стигне до затваряне на цялото училище за дните, в които се изчакат резултати от тестовете и се прави дезинфекция. Обучението през новата учебна година обаче ще бъде присъствено. Това обясняват от МОН в отговор на въпроси, поставени от в. Сега.

Всички училища в страната ще започнат учебната година присъствено. Учениците ще бъдат посрещнати на 15 септември, но без големи тържества и събирания, съобщава още министерството.

Работна група от МОН и МЗ обсъжда правила за всички образователни институции за обучение по време на епидемиологична обстановка – здравен протокол, който ще бъде задължителен за всички. Обсъждат се също така и препоръчителни решения за организацията на учебния процес. МОН ще предостави на училищата възможността сами да решат как да организират учебния процес при случай на COVID-19.  „Училищата са с различна материална база и всяко едно би могло да избере как да организира часовете и междучасията, за да се ограничат максимално контактите и да не се допуска зараза. Затова всяко училище ще разработи план за организация на учебния процес, така че да няма струпване на ученици. Възможно е да има различен час на започване на учебните часове, на междучасията. Указанията ще бъдат обсъдени с широк кръг представители на образователната общност, с родители и социални партньори“, посочиха от министерството.

Задължителни правила ще бъдат редовна дезинфекция на класните стаи и коридорите, уведомяване на родителите в случай на установяване на заразен в даден клас, правила за действия при ученик със симптоми, както и 5-минутна сутрешна беседа, свързана с коронавируса.

Сред препоръчителите мерки са осигуряване на еднопосочни маршрути в училищните коридори, използване на кетъринг вместо стол, обособяване на отделни зони за отдих, отделяне на класовете, носене на маски по коридорите и от ученици, и от учители (в класната стая учителят ще може да е с шлем или маска по желание) и др. Някои училища имат свободни класни стаи, други – повече пространство в двора, трети могат да ползват съседно читалище. Затова и ще се даде организационна свобода на училищата да решат какви действия да предприемат в случай на коронавирус, обясняват от МОН.

Това означава, че в даден момент два класа от един випуск в едно школо могат да учат онлайн заради случай на COVID-19 в тях, а други два класа от същия випуск ще си продължат присъствено. Това обаче ще е само временно – докато мине карантината на учениците.  Т.е. няма да има вариант първи клас да започнат годината присъствено, шести – дистанционно, а девети примерно – смесено.

Смесеният вариант на обучение освен това не е регламентиран законово. Подготвените от МОН промени в училищния закон, които засега са приети само на първо четене, предвиждат до 20% от часовете да са дистанционни, но само за иновативните училища.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име