Управляващата коалиция ГЕРБ и „Обединени патриоти“, заедно с Воля, провалиха свиканото за днес извънредно заседание на парламента, на което трябваше да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов за сблъсъците на конференцията на ГЕРБ миналата седмица.  Групата на БСП, която поиска извънредното заседание, настояваше да се гласува и актуализация на бюджета заради извънредните разходи по социално-икономическите мерки заради коронавируса.

Заседанието обаче беше провалено, тъй като депутатите от управляващите партии не се  регистрираха.  За да започне пленарното заседание, в залата трябва да има 121 народни представители, а тази сутрин се регистрираха само 78. Регистрацията беше на подпис, тъй като системата за гласуване е демонтирана.  Днес за заседанието се регистрираха основно депутати от БСП. Имаше няколко народни представители от ДПС, както и двама от ГЕРБ – председателят на парламента Цвета Караянчева и депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

След като направи два опита за събиране на кворум, Караянчева не обяви трети, както е по правилник, а се обърна към лидера на БСП Корнелия Нинова с критиката, че не е направила всичко възможно да осигури кворум и пожела приятен ден на присъстващите.  В това време депутатите от БСП скандираха „Оставка“.

От сутринта пред парламента имаше протест с искания на оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, а депутатите бяха посрещани с яйца.  Поне три протестни събития във „Фейсбук“ бяха обявени за днес пред Народното събрание.  „Отровното трио“призова  хората на път за работа да минат оттам,  за да хвърлят домати. „Блокада на Борисов, парламента и мафията“ беше озаглавено събитието на организацията „Зелен Младост“.  Младежката организация на „Да България“ си постави за цел да чака премиера Борисов на входа на Народното събрание при идването му за изслушване пред депутатите.

Полицейското присъствие около сградата на парламента беше изключително засилено. „Премиерът е смел мъж. Сега иска да дойде при нас. Оставката му е вътре в парламента. Връчена от БОЕЦ, имаме входящ номер, просто чакаме да дойде и да капитулира“; „Чакаме капитулацията и след това имаме граждански искания за свободни и честни избори, промени в изборния кодекс, затова Народното събрание трябва да работи“; „Оставката и на Гешев, и на Кошлуков“; „МВР трябва да бъде реформирано“; „Знаем, че е много зает Буда, там брои едни в едни чекмеджета, затова ние му написахме оставката и дойдохме лично да му я връчим да я подпише и на момента да я гласуват. И да си заминават всички“, заявиха протестиращите пред БНР.

И днес за 36-ти ден продължават протестите с искане за оставката на правителството и на главния прокурор.  В столицата остават блокирани трите възлови кръстовища – Орлов мост, пред Ректората на СУ и на площад „Независимост“ в т.нар. триъгълник на властта.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име