Корнелия Нинова: Държавата е парализирана, Борисов си купува време с парите на народа

Освен икономическата и политическата криза, от днес страната е в институционална криза, тъй като мнозинството бламира парламента и си направи ритуално самоубийство от страх – от въпросите на опозицията, от протеста и от истината. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира на брифинг днешното извънредно заседание на парламента, което беше провалено заради липса на събра кворум.

„Днес ГЕРБ и управляващото мнозинство си направиха ритуално самоубийство от страх. Да имаш мнозинство, да можеш да вземеш всички решения, които искаш и да не го направиш, показва страх. Страх от въпросите на опозицията, от протеста и от истината. Българският народ днес видя нагледно как се руши държавност и как се крадат неговите пари. Ние от четири години, а хората на протестите от месец, искаме върховенство на закона“, каза Нинова.

Тя заяви, че Бойко Борисов днес за пореден път е показал как се погазва върховенството на закона. „Защото раздаването на пари може да се случи само през закона за бюджета и през неговата актуализация в парламента. И ние, и протестиращите, искаме прозрачност и борба с корупцията. В момента сигурно няма никой в държавата, който да знае колко са парите в бюджета – какъв е дефицитът, какъв е излишъкът, колко са кредитите, кога ще ги връща българският народ и при какви условия. Това искахме да се разбере днес от трибуната на парламента“, коментира лидерът на БСП.

„За един месец премиерът Борисов или раздаде, или обеща над 2 милиарда лева. Без план, без критерии, без оценка на кого ще помогнат тези пари, как ще стабилизират икономиката, как ще стигнат до хората, които най-много имат нужда, как ще помогнат на бедните, на семействата, на малкия и среден бизнес.

Българи, с вашите пари, в последния месец той си купува лично оцеляване и печели време, за да си допълни онова чекмедже с пистолета. И днешните действия доказват това. Ако имаха смелостта, ако държаха на прозрачността и истината, той щеше да дойде и да отчете както състоянието на бюджета, така и намеренията им за бъдещето. И ние от години, но и протестиращите навън, искаме разделение на властите. И парламентарен контрол върху изпълнителната власт, както пише в Конституцията“, заяви Корнелия Нинова.

Според нея, днес имаме поредното доказателство за диктатура в държавата. „Един човек, който за пореден път погази институциите, който за пореден път унищожава парламентаризма, и за пореден път еднолично решава съдбата на милиони хора. Борисов твърдеше преди седмици, че те трябва да останат на власт и парламентът да работи. И да няма избори, защото НС е необходимо, за да приема закони и мерки в помощ на хората, заради коронавируса.

Ето го парламентът, ето го заседанието. От „БСП за България“ внесохме необходимите подписи и днес беше времето да се приемат тези мерки, да се приемат необходимите законодателни промени, след една седмица да внесе актуализация на бюджета и на следващия ден да подава оставка. Оправданието, че парламентът трябва да работи, днес се доказа като лъжа. Те не искат институциите да работят. Той сам опроверга себе си.

Имаме икономическа и социална криза. Тя е световна, не само у нас, и ще се задълбочава през есента. От месец и повече, сме в политическа криза. Но днес вече сме и в институционална криза. Мнозинството бламира парламента и не даде възможност институцията да си свърши работата. Те сами предизвикват тази криза. Държавата е парализирана. Единственият изход е оставка на кабинета „Борисов“, разпускане на този парламент и нови избори“, посочи Нинова.

Христо Иванов: Неявяването на Борисов е позор

С живо включване във Фейсбук Лидерът на Да, България Христо Иванов определи действията на депутатите от ГЕРБ като целенасочени: „ГЕРБ проваля кворума, за да спести на Бойко Борисов извънредното заседание и изслушването му по въпроса за това как управляващите се отнасят към протестиращите“. Иванов Нарече неявяването на Борисов позор и допълни, че премиерът раздава пари не от гледна точка на тяхната икономическа необходимост, а в опит да подкупи групи граждани.

Христо Иванов подкрепи на живо акцията „Бойко, не се крий!“, организирана от младежите от „Да, България!“ в района на Народното събрание. „Младежите от „Демократична България“ първи вчера предсказаха, че Борисов ще се скрие и го призоваха да не се крие, да излезе от бункера и да поеме ясна отговорност за всичко, включително за това как се отнася към младите хора в България“, обяви Христо Иванов.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име