Директорът на СИДП Веселин Нинов

Директорът на Североизточното държавно предприятие Веселин Нинов е декларирал най-висок доход за миналата година сред колегите си в горските предприятия – той е обявил заплата от общо 170 000 лв. за 2019 г., което прави по 14 166 лв. месечно. Информацията е на Генка Шикерова, която в публикация за Свободна Европа проследява най-големите доходи на хора, управляващи публичен ресурс, като се позовава на подадените декларации в антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Директорът на Североизточното държавно предприятие, което е собственост на МЗХГ, коментира пред Генка Шикерова, че доходите му са напълно оправдани. „Отговорността, която носим ние, е сериозна. Аз не се срамувам от доходите си. Откакто аз съм директор на предприятието, приходите нараснаха от 30 млн. лв. на 55 млн. лв. при един и същ обем добита дървесина“, казва Веселин Нинов. Според него „проблемът са ниските доходи в държавата. Ако човек има нормален доход, той няма да мисли за корупция“.

Всъщност, най-шокираща в системата е заплатата на Деян Бенински, член на управителния съвет на Северозападното държавно предприятие, коментира Шикерова. Според декларацията на Бенински пред КПКОНПИ, за тази длъжност той е получавал месечно по близо 26 000 лв. или общо 308 000 лв., посочва Генка Шикерова. „Нещо бъркате. Не може да е толкова. Нямаме такива заплати“, каза по този повод директорът на предприятието Цветко Цветков. Самият той е декларирал годишен доход от 150 хил. лв., като обяснява сумата с получени обезщетения за неизползван отпуск.

От пресцентъра на МЗХГ отговорят на Шикерова, че възнагражденията на директорите на държавните предприятия, както и на членовете на управителните съвети, се формират по реда на наредба от 2012 г.  Директорите получават 200 % от средната брутна заплата на шефовете на териториалните поделения, а членовете на УС – 100 % от средната брутна заплата на директорите на териториалните поделения.

Генка Шикерова посочва и доходите на най-добре платените служители в държавата, чиито декларации за имущество са публични и достъпни на сайта на КПКОНПИ.  Бившият директор на Българската банка за възстановяване и развитие Стоян Мавродиев е бил един от най-скъпо платените служители през 2019 г. с общ доход от 486 000 лв. или 40 500 лв. месечно.

Заплатата на директора на Комисията за финансов надзор за 2019 г. е над 18 000 лв. месечно. Други добре платени публични длъжности са на директора на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов (11 600 лв.), председателя и заместник-председателя на Комисията за защита от дискриминация Ана Джумалиева (11 000 лв.) и Баки Хюсеинов (10 300 лв.), директора на “Булгартрасгаз” Владимир Малинов – 15 000 лв.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име