В Шумен 6 септември беше отбелязан с ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“.

Днес се отбелязват 135 години от обявяването на независимостта на Източна Румелия от Османската империя и съединението й с Княжество България.

Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 г., подкрепен от българския княз Александър Първи.

В градове в цялата страна се отслужват военни ритуали и полагане на венци в памет на загиналите във войни.

В Шумен 6 септември беше отбелязан с ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“. Слово по повод празника произнесе доц. Стефан Минков, преподавател в ШУ „Еп. К. Преславски“.

В честването се включиха кметът Любомир Христов, депутатът Иван Иванов, шефът на полицията Ялчън Расим, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, просветни, обществени организации и граждани.

В знак на почит венци и цветя бяха положени и пред паметната плоча в местността „Марашка кория“ в село Мараш.

В Търговище честването по повод 135-та годишнината от Съединението се проведе при Войнишкия паметник. Директорът на Регионален исторически музей – Търговище Магдалена Жечева изтъкна значимостта на датата 6-ти септември 1885 г. в историческия календар на днешна България. Датата, когато несправедлово разделената тогава българска държава съумява да защити правото си на единение.

Под звуците на военни маршове, присъстващите местни управници и признателни граждани поднесоха венци и цветя в знак на почит към знайните и незнайни българи, загубили живота си по бойните полета на страната ни.

В Търговище честването по повод 135-та годишнината от Съединението се проведе при Войнишкия паметник.

Сред официалните лица, склонили глава пред паметта геройски загиналите, бяха заместник областният управител на Търговище Панайот Димитров, председателят на Общинския съвет в Търговище Емине Якубова, секретарят на Общината Христалина Халачева, представители на общинското ръководство, на партийни структури, на пенсионерски клубове, ръководители на местни институции и ведомства.

В Разград тържеството се проведе на площад „Независимост“ – пред Общинския културен център.

Слово произнесе учителят по история в ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград Станимир Куртев. След него деца пуснаха в небето общо 135 балона, комплектовани по 3 – бял, зелен и червен, завързани с трикольорна лента.

Тържеството завърши с програма от изпълнения на Капански ансамбъл-Разград.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име