Така изглеждат домовете в Мътница от месеци. Снимка фейсбук

Има много бързо решение на проблема с водата в квартал Мътница и това зависи единствено от волята на община Шумен и на кмета Любомир Христов.  Ако местната власт имаше воля да помогне на хората, досега щеше да го направи и изобщо нямаше да се стигне до жестокия воден режим, който вече 4 месеца мъчи над 700 жители на шуменския квартал. Това заяви общинският съветник Добромир Драев. Днес той е внесъл докладна записка до председателя на общинския съвет Красимир Минчев, в която предлага решение на проблема.

Трябва да се предприемат няколко съвсем възможни и изпълними стъпки: незабавно да се обяви бедствено положение в Мътница, да се въведе в действие общинският план за защита от бедствия, да започнат възстановителните работи по сондаж № 5 и общината да осигури от параграф „Резервни“ сумата до 350 000 лв. за възстановяване на дълбокия сондаж. А след това да си търси парите от министерства и правителство. Но междувременно хората ще получат вода, а няма да чакат до Нова година, примерно.

Това предвижда планът на Добромир Драев и само от кмета Христов зависи дали този план ще се изпълни.  Иначе, дори и съветниците да подкрепят докладната, градоначалникът може да я атакува в съда и да откаже да я изпълни, както направи с решението да се купи нивомер за язовир Тича.

Драев обаче припомня на кмета и на колегите си, че има директиви на ЕС и резолюции на ООН, които всички власти са длъжни да спазват. „Основният проблем е, че общинската администрация в продължение на години не правеше нищо за водопреносната мрежа, която е собственост на общината“, подчерта общинският съветник.

Още през януари той внесе докладна, с която поиска да се вземат мерки за задаващата се водна криза и да започнат анализи и обследвания на старите сондажи, които могат да бъдат алтернативен водоизточник за Шумен.  След което нищо не се случи – нито се направи анализ, нито се предостави информация на съветниците. Нищо!, припомня Драев.

Според него още в края на миналата година е било ясно, че Мътница ще остане без вода. Общината имаше достатъчно време да финансира възстановяването на спасителния каптаж, да положи 250 тръба и да осигури вода на хората.  Но нямаше воля.  „Кметът отказва да прави каквото и да е с парите на общината, чака за всичко на държавата.  Сега обяснява, че води преговори с МРРБ, но за това трябва да има работен проект, а не знаем дали има такъв. Първо щял да търси парите, после щял да обяви бедствено положение, но идеята на бедственото положение е точно обратната. Изобщо не разбирам действията на този кмет и защо оставя хората без вода, когато беше предупреден от половин година и можеше да реши проблема “, коментира Добромир Драев.

Така се мият чинии в Мътница вече 4 месеца

Сега той настоява общината спешно да финансира възстановяването на каптажа до Мътница. Драев предлага и още един вариант – да се търси възможност за алтернативно водозахранване от Царев брод, където има работещ дълбок сондаж. Всичко това може да се направи по най-бързия начин, ако има воля, категоричен е общинският съветник. И напомня, че в Мътница има къщи, които от 15 дни не са получавала капка вода.

А „черешката на тортата“ ще са сметките за вода, които ще получат хората в Мътница, предупреждават запознати. Говори се, че новите сметки са 5 пъти по-големи от традиционните заради въздуха в празните тръби, който също върти водомерите. „Не смеят да ги дадат на хората, защото ще стане революция – не стига, че нямат вода, но и трябва да плащат по-високи сметки“, прогнозира Драев.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име