„Български ВиК холдинг“ пое ангажимент да съдейства с финансирането в решаването на водния проблем за жителите на квартал „Мътница“ в Шумен като първи етап от проекта за възстановяване на водопреносна система „Мътница“.

Това стана ясно на проведена днес среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството между министър Петя Аврамова, Илиян Илиев и Иван Иванов от ръководството на държавната компания, областният управител на Шумен Стефан Желев, кмета на Община Шумен Любомир Христов и управителя на „ВиК Шумен“ Жанета Георгиева – Панайотова, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Около 1000 жители на квартала са засегнати от нарушения във водоснабдяването заради продължителното засушаване и намалялото количество вода във водоизточника, който го захранва.

За да се реши проблемът за кв. „Мътница“, се предвижда да бъде възстановен и въведен отново в експлоатация дълбок сондаж, който е част от водопреносна система „Мътница“. Прогнозната стойност на нужните средства е около 370 хил. лв. Изпълнението на дейностите ще се поеме от „Водоснабдяване и канализация“ ООД в Шумен.

Водопреносна система „Мътница“, която не е в експлоатация повече от 30 години, включва още други шест сондажа и съоръжения. След като бъде възстановена, системата може да осигури алтернативно захранване с питейна вода за жителите на Шумен. Чрез въвеждането ѝ в експлоатация количеството вода, което се подава от язовир „Тича“ за града, ще бъде намалено с 25%.

Припомняме, че стотици жители на шуменския квартал Мътница цяло лято са на жесток воден режим. Те протестират от началото на септември заради липсата на вода и реални резултати в решаването на проблема, въпреки даваните обещания.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име