Идеята на ГЕРБ при избори за ВНС половината депутати да бъдат избрани по мажоритарната избирателна система, а другата половина – по пропорционалната, не успя да събере необходимата парламентарна подкрепа.

На инициативата се противопоставиха БСП, ДПС и патриотите. Хората на Корнелия Нинова и на Ахмед Доган бяха принципно настроени срещу свикването на ВНС, а партньорите на ГЕРБ възразиха срещу приемането на специални правила за избор на велик парламент, защото смятат, че противоречи на конституцията, коментира „Сега”.

Мнозинството възложи на избирателната комисия да отговаря за купуването или наемането на машините.

Гласувано бе и опростяване на протоколите на секционните избирателни комисии. От БСП разкритикуваха решението, като коментираха, че ще доведе до точно обратния на търсения ефект. „След този изборен процес не две трети, а сигурно три четвърти от протоколите ще са сбъркани. И причината за това е в целенасочено и целеустремено създаване на предпоставки за фалшификация“, заяви депутатът Крум Зарков, цитиран от „Сега”.

Законодателните решения предизвикаха реакцията и на президента Румен Радев. Държавният глава обяви, че ще със сигурност ще наложи вето на промените в кодекса, тъй като смята, че създават възможности за манипулации в изборния процес.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име