Кметът на Мадара Неделчо Неделчев

Кметът на шуменското село Мадара Неделчо Неделчев осъди общината заради орязаната си заплата по времето, когато е бил на среща с главния прокурор Иван Гешев.  Районният съд задължава администрацията да изплати на Неделчев полагащото му се възнаграждение за два работни дни. Освен това община Шумен трябва да плати и тройно по-голяма сума за разноските по делото.

Заплатата на Неделчев беше орязана за датите 17 и 18 февруари, когато той беше на среща в София с главния прокурор на тема корупция и битова престъпност, заедно с кметовете на още 20 малки населени места. Кметът на Мадара не си пуснал командировъчно за пътуването и платил сам всички разноски, тъй като не искал да товари общината с тези разходи.

Община Шумен обаче отказа да му плати заплата за двата дни, тъй като според администрацията Неделчев не е уведомил за отсъствието си по надлежния ред и е бил едва ли не в „самоотлъчка от работното си място“.

Съдът обаче постанови, че кметът на Мадара е бил на срещата в изпълнение на възложените му от закона функции и е изпълнявал служебни задължения.  Магистратите посочват, че „вменените от закона функции /на кмета/ не следва да се осъществяват само в кметството в Мадара или в населеното място“.  Съдът изтъква още, че липсата на командировъчно лишава Неделчев само от полагащите се пари за дневни и път, но не и от заплата.

Община Шумен е осъдена за плати на Неделчев 116 лв. за двата работни дни 17 и 18 февруари. Администрацията трябва да плати и 300 лв. адвокатски хонорар, както и 50 лв. за завеждане на делото. Така вместо да даде 116 лв. за заплата, общината ще плати още тройно повече за разноски по делото.

Решението на Районния съд може да се обжалва пред следваща инстанция.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име