Добромир Драев в остър спор с кмета Любомир Христов за водата в Мътница. Снимка архив Радиан.бг

За жестокия воден проблем в шуменския квартал Мътница засега има много обещания, но вода няма. Не се знае и кога ще има.  Така в две изречения може да се обобщи дългата дискусия от днешната сесия. В залата присъстваха и хора от квартала, които вече пети месец стоят без вода. И заплашват с гражданско неподчинение, загубили всякакво търпение.  

Иначе кметът Любомир Христов повтори пред залата, че МРРБ е осигурила 370 000 лв. за отварянето на сондаж номер 5 в Мътница, който ще гарантира водата за целия квартал.  Средствата са отпуснати на ВиК – Шумен за възстановяването на сондажа. Така и не се разбра обаче дали парите са преведени по сметката на дружеството. Общинският съветник Добромир Драев влезе в остър спор с кмета по тази тема и заяви, че пари по сметките на ВиК няма и няма да има, преди дружеството да представи работен проект.  Кметът Христов от своя страна настояваше, че обещаните 370 000 лв. са преведени на ВиК и ремонтът на сондажа ще започне до седмица.

Спор предизвика и най-важният въпрос за хората от Мътница: кога все пак ще имат вода в чешмите си? Оказа се, че никой в сесийната зала не може да даде отговор. Бившият кмет Красимир Костов прогнозира, че строителството може да отнеме 8-10 месеца, което беше истински шок за жителите на квартала.

„Тук трябваше да има представител на ВиК, който да каже дали парите от МРРБ са получени и да даде срок за решаване на проблема“, заяви лидерът на БСП Веселин Пенчев. Той подчерта, че в общината има и други села без вода и поиска кметът до 10 дни да изработи план за осигуряване на водоснабдяването във всички населени места. „От юли се знае за проблема в Мътница, защо досега нищо не беше направено“, попита Пенчев, подкрепен от жителите на квартала.

В отговор кметът Христов отново изтъкна заслугите на правителството, което е осигурило средства за пречиствателната станция и новия водопровод за Шумен, отпуснало е и пари за Мътница. По повод забавянето на дейностите, градоначалникът обясни колко трудно било на фирмата да направи изследване на сондаж № 5, затова проучването се забавило близо месец. „Това беше през май, сега сме септември, със скръстени ръце ли стояхте досега“, репликира го възрастен човек от Мътница и предупреди съветниците: От пет месеца стоим без вода, повече не се търпи!

Хората от Мътница дойдоха в сесийната зала, за да питат кога ще имат вода

Общинският съветник Добромир Драев предложи много по-бързо решаване на проблема – Мътница да се свърже със сондаж номер 6, което според него може да стане за 10 дни. Оказа се обаче, че този сондаж изобщо не е проучван от фирмата, наета от общината, защото е на територията на частно предприятие. Според анализите на фирмата, най-краткият срок за изпълнение е пускането на сондаж №5.

„Докога ще чакаме, не можеше ли толкова месеци да се подготвите“, възмутиха се хората от Мътница, обвинявайки администрацията. „Вие представяте ли си как се гледат деца без вода от 5 месеца, как се къпем?“, недоволстваха хората и заплашиха, че ще започнат да затварят пътища. Председателят на съвета Красимир Минчев се опита да ги успокои с обяснението, че за решаването на проблема е необходимо технологично време, но жена от квартала му припомни, че водата на Мътница е била включена в програмата на ГЕРБ и за първия, и за втория мандат. „Обещавахте, но нищо!“, възмути се жената. Кметът се оправда, че не може с магическа пръчка да реши всички стари проблеми.

След дългите спорове и обяснения, така и не се разбра кога реално ще има вода в Мътница.  „Питайте ВиК, само от тях зависи“, заяви кметът Христов. Отсъствието на хора от водното дружеството предизвика недоволството и на общинския съветник Сунай Садък. „Не може един управител на ВиК да неглижира 41 съветници, те се подиграват с нас! Знаеха за сесията от 10 дни, а сега се крият зад командировки“, ядоса се Садък.   По този повод общинските съветници Добромир Драев и Веселин Пенчев напомниха на кмета, че водопреносната мрежа е общинска собственост и общината има пълно право да изисква от ВиК обяснения по всички въпроси.

След сесията жителите на Мътница са изпратили писмени въпроси към ВиК – Шумен за възстановяването на каптажа. А съветниците задължиха кмета в срок до 15 дни да подготви кризисна програма за водоснабдяване на квартала.   

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Кметът на емигрира в кв. Мътница и да стои некъпан до пускането на водата за жителите. Иначе няма да ги разбере. Който е гласувал за него, да стои жаден и вмирисан…

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име