Бившият координатор по малцинствата на ГЕРБ в Шуменска област инж. Гюнай Исмаил е избран за член на националното ръководство на партията „Републиканци за България“, учредена днес в София. В началото на септември Исмаил напусна ГЕРБ като обвини ръководството, че продава хората в смесените региони на ДПС, а изявлението му до изпълнителната комисия на ГЕРБ предизвика истинска буря сред партийния актив.

Днес Гюнай Исмаил заедно с още 60 делегати от Шуменска област беше сред учредителите на новата партия на Цветан Цветанов. Исмаил беше избран за член на Изпълнителния съвет на партията, в който влизат 33 души.  

Общо 1123 учредители от цялата страна подкрепиха проекта на Цветанов, който беше избран за председател на новата формация, а за негов заместник е определен Павел Вълнев – единият от братята Вълневи, бивши собственици на несъществуващата телевизия BiT.

„Републиканци за България“ няма да се управлява от джипка, от която безотчетно ще се раздават пари“, обяви бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, като отправи директна критика към премиера Бойко Борисов, чиято запазена марка стана обикалянето по обекти в страната в управляван от него джип.  В словото си пред учредителите Цветанов заяви, че „Републиканци за България“ няма да бъдат водаческа партия. „Това не трябва да бъде лидерски проект на един човек, а да бъде подплатен с много голяма експертиза от широк изпълнителен съвет“, обяви той и обеща, че няма да остане на поста си за повече от два мандата.

Цветанов изрази опасение, че негови поддръжници в провинцията могат да станат жертви на политически преследвания и се зарече да ги защитава: „Може би ще има опити за ползване на определени средства и методи на държавното управление. Трябва да бъдем единни и да защитаваме справедливостта, и да бъдем заедно в трудните моменти с всеки един от нашите членове. Има райони, където хора могат да злоупотребят с власт и да оказват натиск върху нашите членове“, каза Цветанов и съобщи, че Силистра, Шуменско и Търговище са местата, където се очаква най-голям натиск. По думите му трима от учредителите от Силистра се отказали в последния момент, защото били притискани от ръководителя на местната структура на ГЕРБ. „Искам да се обърна към премиера Борисов – това ли ще бъде начинът, по който ще се работи преди изборите“, попита Цветанов.  Той постави особен акцент и на българите в чужбина, на които обеща в края на следващия управленски мандат електронно дистанционно гласуване.

Цветанов заяви пред делегатите, че представителността на този парламент е изчерпана и колкото може по-скоро трябва да се проведат предсрочни избори.

Според Цветанов, новата партия вече има над 4 000 членове в страната.  В Шуменско само за седмица „Републиканците“ вече имат близо 150 членове, съобщи Гюнай Исмаил. Освен присъстващите на учредителното събрание 60 души, още 98 човека подадоха заявления за членство в „Републиканци за България“ през последната седмица, каза Исмаил. Близо половината от хората в новата формация са бивши членове на ГЕРБ.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име