Знакови лица в БСП отпаднаха от новия Национален съвет на партията след гласуването на делегатите на 50-ия конгрес, съобщи Дневник, позовавайки се на официалните резултати. Извън ръководството на левицата остават дългогодишният президент на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев, бившият председател на парламента Георги Пирински, бившият зам.-председател на БСП Димитър Дъбов, кандидатите за лидер Валери Жаблянов и Красимир Янков, бившите депутати Атанас Мерджанов и Ангел Найденов, бившият организационен секретар Катя Николова, Георги Божинов, Велислава Дърева и други лица от вътрешната опозиция, които досега създаваха немалко проблеми на Нинова.

Новият Национален съвет на БСП беше избран с тайно гласуване, което продължи през нощта.  За общо 113 избираеми места в пленума се бориха 692 кандидати.  Останалите членове на ръководството са делегирани представители на областните структури.  В гласуването участваха 902 от всички 976 делегати на конгреса, а резултатите показват, че в пленума влизат основно поддръжници на лидера на БСП Корнелия Нинова.  Основният й опонент за поста Кирил Добрев обаче е избран с подкрепа на 361 делегати. По-късно той заяви, че няма да влезе в тясното ръководство – Изпълнителното бюро на БСП.  В новия Национален съвет влиза и Георги Гергов.

Един от бившите лидери на БСП Михаил Миков, си направи отвод снощи и отказа да бъде избиран за член на Националния съвет. Мотивите му са, че отношенията в БСП са достигнали до точка на напрежение и дори омраза. Президентът на ПЕС Сергей Станишев пък обяви след избора, че БСП е станала лидерска партия, а пленумът ще е гумен печат.

Корнелия Нинова влиза в НС на БСП по право.  Най-много гласове от делегатите получи депутатът Крум Зарков, който е единствен с подкрепата на повече от половината гласували – 452. След него по брой гласове са Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов и Кристиан Вигенин.  В новия състав влизат още Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, Вяра Емилова, Костадин Паскалев, Борис Цветков, Радослав Гайдарски, Румен Овчаров, Асен Гагаузов, Бриго Аспарухов, Донка Михайлова, Иван Ченчев, Драгомир Стойнев, Калоян Паргов, Евгени Кирилов, Весела Лечева, Антон Кутев, кметът на Перник Станислав Владимиров, Васил Антонов и др.

Националният съвет е органът, който взема решенията в БСП. От него по предложение на лидера се избира Изпълнителното бюро на партията.  В последните две години пленумите на БСП бяха напрегнати, а в последно време Нинова дори беше бламирана от вътрешната опозиция.  Сега в новия Национален съвет почти няма нейни изявени критици.   Освен какви политики ще води БСП, пленумът утвърждава и кандидатите за водачи на листи в парламентарни и евроизбори, номинираните за президентска двойка, както и коалиционната политика на партията.

Пред конгреса Корнелия Нинова обяви курс към спечелване на парламентарните избори. „Предстои ни да покажем, че освен да променяме себе си, можем да променим и България“, заяви тя.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име