Тина Николова, д-р Свилен Арнаудов, доц. Румен Габровски. Снимки Валентина МИНЧЕВА

Д-р Свилен Арнаудов – новият управител на Комплексния онкологичен център в Шумен от 30 април т. г., даде първата си пресконференция за медиите. Заедно с доц. д-р Румен Габровски – началник на Клиниката за лъчетерапия, и Тина Николова – новият главен счетоводител на КОЦ, те говориха по основната тема на срещата: закупуване на трети линеен ускорител и модерен мамограф. За тази цел лечебното заведение обявява дарителска кампания, банковата сметка е на неговия сайт. Инициативата е дни преди началото на октомври – месецът за превенция  на рака на млечната жлеза.

Д-р Арнаудов припомни, че нараства заболеваемостта от онкологични заболявания – тенденцията в целия свят. В КОЦ-Шумен на диспансерен учет се водят 11 515 пациенти, от които новодиспансеризираните през 2019 г. са 1599 при 1493 през 2018 г. Сегашният мамограф е старо поколение, който трябва да бъде заменен с нов дигитализиран с цел прецизна диагностика. Стойността му е 700 000 лв.

Първата задача на Онкоцентъра обаче е закупуването на нов линеен ускорител, за който има изграден бункер. През 2013 г. бяха закупени два линейни ускорители, които са с 10-годишен срок на годност. Понякога те аварират, както е случаят с един от тях днес. През 2019 г. е трябвало да бъде направен ъпдейт на стойност 1,2 милиона лева. Закупуването на новият линеен ускорител ще струва малко над 5 милиона лева, но ще включва ъпдейт за цялата планираща система на трите линейни ускорителя. Т.е. КОЦ ще спести 1,2 милиона лева.

Пациент на линейния ускорител

Факт е, че Центърът по лъчетерапия в Шумен е един от най-търсените у нас. Обслужва онкоболни от Североизточна България, В. Търново, Сливен и др. Листата на чакащите налага закупуването на нов линеен ускорител.

Доц. Габровски анализира потока от пациенти. Дневно за лъчетерапия идват 75 онкоболни при 95 нуждаещи се. При наличието на трети линеен ускорител, дори един да аварира, пациентите няма да бъдат отлагани. Икономически офертата е изгодна за КОЦ, защото през последните пет години други онкоболници са закупували линейни ускорители на цена от 5 до 8 милиона лева. Той напомни, че при строителството на новия Център за лъчетерапия през 2013 г. той е оборудван с модерна апаратура.  От тогава досега медицинските технологии напредват и много от процедурите, които са стандарт в европейската и световна практика за лъчелечение, налагат  внедряване на иновациите и за тях чакат 20-30 процента от пациентите в нашия Онкоцентър.

Доц. Габровски каза: „Точно сега е моментът да се направи тази стъпка. Сега имаме висококвалифициран екип и възможностите на новата техника ще бъдат усвоени в рамките на няколко месеца. Докато за сродни лечебни заведения този срок на обучение е от 2 до 5 години поради липса на обучени специалисти по новите технологии“.

Апаратната с лаборантите, които ръководят лъчетерапията

Д-р Арнаудов уточни, че КОЦ-Шумен ще трябва изтегли кредит от минимум 5 милиона лева, който ще се изплаща през следващите години. Ще трябват средства и за подготовка на бункера. Новият линеен ускорител ще бъде създаден специално за третия бункер в КОЦ. Това ще стане с решение на принципала – община Шумен. Целта на дарителската кампания е да се привлече обществеността за тази кауза. Вероятно ще се разчита на бизнеса, пациентските организации, на частни дарители. С новия линеен ускорител ще се спестят 1,2 милиона лева за работата на трите линейни ускорителя. КОЦ-Шумен има да изплаща още 300 000 лв. от банковия заем, който е взел при построяването на новия Център за лъчетерапия през 2013 г.

Пандемията е намалила потока пациенти и в това лечебно заведение. Много хора са се въздържали от посещение в поликлиники и болници. Същите сега пристигат в много лошо здравословно състояние – болестите им са в напреднал стадий, ефектът от лечението им ще бъде по-малък. За разлика от другите отделения в КОЦ, през същия тоя период има скок от 10 процента на преминалите в Клиниката за лъчетерапия, вероятно защото същите са получили отказ в други болници на страната.

Парламентът гласува да бъде изплатена надлимитната дейност на всички лечебни заведения за 2015 и 2016 година. През 2017 г. КОЦ-Шумен заведе дело срещу здравната каса за неизплатени 198 000 лв. за проведено лечение на пациенти в периода март 2015 – февруари 2016 година. Той е спечелено и на трета инстанция, преди НЗОК да обяви, че ще разплати надлимитната дейност на болниците. Заедно с лихвите и адвокатските разноски сумата е вероятно около 250 000 лв. Д-р Арнаудов допълни, че в момента отново се проверява документацията за проведените лечебни процедури и общинското лечебно заведение си чака парите. През следващите години от 2017 досега онколозите са заработили много средства над месечния лимит, които очакват да бъдат изплатени във  времето.

Центърът за лъчетерапия в КОЦ-Шумен

На нашия въпрос управителят допълни: „Ние не можем да спрем да лекуваме болните въпреки наложените ни лимити.  Средствата над лимита, който сме изхарчили, си остава за наша сметка. Същият процес тече и при лекарствата. Някои от препаратите за химиотерапия държавата не може да ги достави. Ние закупуваме част от липсващите, но със наши пари. Освен това всяка година поддръжката на  апаратурата в Клиниката за лъчетерапия ни струва 1 милион лева! Това са двата линейни ускорителя, апаратурата за брахитерапия, скенера. Допълнително се закупуват нови части при повреди. Има леко увеличение на цените на някои клинични пътеки, по които работим, но те не могат да покрият реалните разходи за лечението на пациента, приет по някаква диагноза“.

Тема на разговора стана проблемът с кадрите. Д-р Арнаудов потвърди кризата за млади лекари. В КОЦ-Шумен работят много специалисти-пенсионери. Търсят се млади специалисти за Клиниката по хирургия, АГ-отделението, отделението по гастроентерология… В КОЦ-Шумен база за специализация са само отделенията за лъчетерапия и химиотерапия. Той сподели следната казуистика. В момента има специализант по гастроентерология в МБАЛ-Шумен, въпреки че там няма отделение по тази специалност. В Онкоцентъра има такова, единствено в областта, но общинското лечебно заведение няма право да назначи специализант в него. Кадрова криза има и при медицинските сестри, информира управителят. Проблемът и тук се решава със сестри в пенсионна възраст.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име