Нови дигитални приложения помагат при случаи на домашно насилие в Търговище. Чрез безплатни онлайн съобщения пострадалите и техните близки могат да се свържат с „Асоциация НАЯ“ и да потърсят подкрепа, съобщиха от неправителствената организация, която близо 20 години работи с жени и деца, жертви на домашно насилие.

„Извънредна ситуация наложи да се търсят и използват нови решения, за да могат пострадалите от домашно насилие да преодолеят създадените ограничения, да сигнализират и да търсят помощ. Физическото дистанциране рязко увеличи мащабите и значението на онлайн комуникацията. Затова смятаме, че традиционните форми на контакт между жертвите и социалните услуги спешно трябва да се модернизират и дигитализират”, обясни директорът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към „Асоциация НАЯ” Мая Маркова.

Онлайн приложенията включват безплатни обаждания към Горещата телефонна линия на „Асоциация НАЯ”, изпращане на текстови съобщения, аудио и видео чат чрез Скайп, Вайбър и Месинджър. Те са достъпни през сайта на организацията http://www.naia-tg.com (бел. ред. – бързият достъп за обаждане и текстово съобщение е в лявата страна на сайта, а в дясната – за Вайбър и Скайп) и могат да се използват на всякакви устройства. За търсещите помощ всички услуги са безплатни.

„Тези приложения са необходими за бърза, лесна и анонимна онлайн комуникация – текстова и аудиовизуална – с пострадалите от домашно насилие. Този иновативен инструмент ще помогне максимално дискретно професионалистите да са на разположение на нуждаещите се от защита и подкрепа. В зависимост от ситуацията в страната с COVID-19, приложенията ще се използват и за консултиране на пострадали. Такава практика за първи път организацията използва по време на пандемията, когато клиентите не можеха да посещават социалната услуга”, допълни Мая Маркова.

Нововъведенията са част от проект „Пандемията ще свърши. Домашното насилие – Не!”, който неправителствената организация изпълнява с финансиране от Министерство на правосъдието.

В момента от „Асоциация НАЯ” продължават социалната си работа на първа линия в града и в селата на област Търговище за доставка на хранителни продукти, медикаментни, памперси, почистващи препарати и санитарни материали за пострадали от домашно насилие.

„Асоциация НАЯ“ е създадена през 2002 г. в Търговище с мисия да се бори срещу насилието над жени и деца.  От 2006 г. към асоциацията е разкрит Център за социална рехабилитация и интеграция, който работи пряко с пострадалите от домашно насилие. Социални работници, психолози и адвокати оказват специализирана помощ на жертвите на насилие, консултират ги, съдействат им при контактите с различни институции, помагат при решаване на социални проблеми.  Асоциацията си партнира активно с учители, полицаи, социални работници и ги обучава как да работят всички заедно, така че да разпознават случаите на домашно насилие и да предоставят комплексна грижа на деца и жени.

Екипът на Асоциацията прилага в работата си новаторски методи и най-високи стандарти и вече обучава колегите си от страната и от Европа на своите практики. За своята дейност Асоциацията получи Наградата за гражданското общество за 2019 г. на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име