Двама от общо тримата членове на Съвета на дректорите на „ЛИДА“ АД са признати за виновни в извършването на длъжностни престъпления и неизгодни сделки. Това постанови днес с присъдата си Окръжен съд –Шумен, съобщиха от пресслужбата на съда.

Подсъдимата З.П.Д. е призната за виновна, че на 1 юли 2013 г. в Шумен като член на Съвета на директорите и представляваща „ЛИДА“АД –Шумен присвоила връчени й да пази и управлява вещи, собственост на дружеството. За целта съзнателно сключила неизгодна сделка за продажба на машини и съоръжения, по силата на който продала на фирмата на съпруга й „ЙОВЕ“ ЕООД-Разград машини и съоръжения за сумата 8 100 лева без ДДС. Реално получената цена при последваща продажба обаче била в размер на 44 225.50 лв., като разликата в цената, респективно присвоената сума, възлиза на 36 125.50 лв.

За това престъпление съдът й наложи условна присъда от 3 години затвор, с 3 години и 6 месеца изпитателен срок, както и лишаване от право да упражнява търговска дейност за срок от 3 години.

Другият член на Съвета на директорите на дружеството и съпруг на подсъдимата Й.И.Й. бе признат за виновен  в това, че на 27.11.2015г., в Шумен съзнателно сключил неизгодна сделка като продал на трето лице недвижими имоти, собственост на дружеството от 15 552 кв.м., ведно с идеални части от построените в имота промишлена сграда и складови бази, за сумата 40 000  лева, като от това е произлязла значителна вреда за „ЛИДА“ АД, в размер на 287 437 лева, представляваща разликата между пазарната оценка на имота и реално заплатената продажна цена.

Наложеното му от ШОС наказание е условна присъда от 1 година и 6 месеца „Лишаване от свобода“, с 3-годишен изпитателен срок.

 Съдът осъди двамата подсъдими да заплатят и разноски по делото общо в размер на 7074 лева

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – гр.Варна в 15-дневен срок от днес.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име