Управителят на ВиК-Шумен Жанета Панайотова и кметът Любомир Христов по време на днешната инспекция. Снимка Пресслужба на Община Шумен

„Всичко, което се прави днес в „Мътница“, по изграждане на пречиствателната станция за питейни води и по довеждащия водопровод от язовир „Тича“ е заслуга на това правителство и на тази кметска управа”. Това заяви по повод исканите от БСП оставки заради кризата с водоснабдяването кметът на Шумен Любомир Христов, цитиран от общинската пресслужба.

Кметът заявява, че е „наглост хора, които два мандата не са направили нищо, да говорят за провал“. „Провал са унищожените кладенци, съсипаните помпени станции, изгнилите и изрязани електрически кабели, разбитото оборудване, корозиралите и негодни тръби. Само че тези, които искат оставки, даже не са си направили труда да отидат и да видят за какво става дума. Едва ли знаят и това, че в Търговище, във Варна и в цялата страна дълбоките сондажи са съхранени, поддържани и използвани, а в Шумен всичко е съсипано преди повече от 30 години. Не сме ги съсипали ние. Но сега ще трябва ние да ги възстановяваме и не просто да закърпим положението, на парче, а да остане трайно в годините напред“, коментира Любомир Христов.

От пресслужбата на Общината информираха още, че днес кметът е инспектирал строително-монтажните дейности, които се извършват от аварийни екипи на ВиК – Шумен по възстановяване на водоснабдяването в шуменския квартал „Мътница“.

В момента се поставя временна водопроводна тръба, която да свързва дълбокия сондаж №5 със съществуващия и сега действащ напорен водопровод. По този начин трябва да се осигури водоподаването на квартала, докато тече ремонтът на сондажа и цялостното му възстановяване.

Припомняме, че вчера Общинското ръководство на БСП в Шумен поиска оставките на кмета на града Любомир Христов, областния управител Стефан Желев, управителя на ВиК – Шумен Жанета Панайотова и регионалния министър Петя Аврамова заради кризата с водата в областния град и в целия регион. В декларация до медиите социалистите изтъкнаха, че всички местни и национални управници носят отговорност за скъпата и некачествена вода в Шумен, както и за жестоките водни режими в много населени места.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име