Шефът на ВиК-холдинга Илиян Илиев

Българският ВиК Холдинг и Енерго–Про Варна постигнаха споразумение за погасяване на задълженията на ВиК-дружествата в Добрич и Шумен до 9 октомври, съобщи на сайта си МРРБ и увери, че няма опасност от спиране на водата за жителите на двата областни града заради неплатените сметки за ток на ВиК-операторите.

Двете водни дружества дължат на Енерго про над 10 милиона лева и от вчера Енергото започна да изключва тока в различни обекти в Добрич и Шумен. Просрочените задължения на ВиК – Шумен към Енерго про са за 4,7 милиона лева, но водното дружество обявява общи дължими суми за ток за над 7 милиона лева, като вероятно има неплатени сметки и към други доставчици.

Днес по график, освен административните сгради, трябваше да бъдат спрени и помпите на ВиК в 5 населени места в Шуменско, но до тази санкция не се стигна след снощните договорености между водния холдинг и Енерго про.

Енерго-Про Варна пое ангажимент до 9 октомври да не въвежда в изпълнение графика за преустановяване на електрозахранването на ВиК-Добрич и ВиК-Шумен, а холдингът ще сключи договори с тях за отпускане на кредит за разплащане с енергийното дружество, информират от МРРБ.

ВиК – Шумен вече е насрочило общо събрание за 2 октомври, на което ще вземе решение за теглене на кредит до 7,5 милиона лева. Общинският съвет в Шумен гласува против вземането на заема, тъй като никой от водното дружество не дойде на сесия да обясни как и защо да натрупани огромните задължения. Становището на местния парламент обаче на практика е без значение в акционерното събрание на ВиК, защото държавата има дял от 51 % и може да взема сама решения

„Задълженията на ВиК-Добрич и ВиК-Шумен за ток са натрупани през изминалите години, тъй като водата в двете области се добива чрез помпи, а същевременно цената на ВиК услугата не може да надвишава прага на социална поносимост“, обясняват на сайта си от МРРБ.

Това обяснение изобщо не дава отговор на въпроса защо ВиК – Шумен не си е плащало тока през последната година и къде са отишли парите на водното дружество, след като то си е спестявало сметките за електричество. На тези въпроси досега не са отговорили нито от ВиК – Шумен, нито от асоциацията по ВиК, председателствана от областния управител.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. На тези въпроси никога няма да ви отговори държавата. Трябва да санкционира се бе си. Краде се на общинско и министерско ниво.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име