Подготовка за полагането на новите тръби към Мътница . Снимка ВиК - Шумен

След 5 месеца безводие в шуменския квартал Мътница, ВиК – Шумен най-после започна аварийно възстановяване на дълбок сондаж № 5. Целта е да се осигури спешно вода за жителите на квартала, но решението е временно, съобщават от пресцентъра на водното дружество.  За да се пусне вода до Мътница, ще бъде изградена временна водопроводна връзка от сондаж № 5 до шахтовия кладенец, както и временно съоръжение, с което ще се черпи водата.

Трайното решение на проблема обаче е възстановяването на сондаж № 5. Системата „Мътница“ не работи от 30 години и ще бъде необходимо да се възстанови и помпената станция над сондажа, заедно с прилежащото електрозахранване и оборудване, посочват от ВиК.  „Предвижда се реконструкция на участък от напорния водопровод към помпена станция ”Мътница” и изграждане на водопроводна връзка с напорен водопровод от шахтов кладенец към водоема за квартала“, казва Жанета Панайотова, управител на ВиК – Шумен, цитирана от пресцентъра.

Панайотова допълва, че вече е възложено проектирането на допълнителното водоснабдяване на квартал „Мътница“ от сондаж № 5. „След приключване на съгласувателните процедури ще започне изпълнението на строително-монтажните дейности. С цел осигуряване на водоподаване за квартала за периода на извършване на работите, ВиК – Шумен стартира аварийно възстановяване на дълбок сондаж № 5 от Водоснабдителна система „Мътница”. Започваме  изграждане и на временна водопроводна връзка, която ще се използва до въвеждане в експлоатация на съоръженията от основния проект и включване в системата “, заяви Панайотова.

Квартал Мътница се водоснабдява от водоизточник, тип шахтов кладенец, разположен в терасата на р. Мътнишка. В началото на летния сезон дебитът на водоизточника значително намаля и стана недостатъчен за потребителите в квартала. От началото на юни хората са на воден режим, който през последния месец стана още по-жесток.

Въпреки че за проблема се знаеше от месеци, едва след като жителите на квартала започнаха да протестират, местната администрация и ВиК – Шумен започнаха да предприемат някакви реални действия за решаването на проблема.   

Не става ясно защо, след като е възможно да се направи временна връзка от сондажа, тя не е била изградена още лятото?

Не става ясно защо едва сега е възложено проектирането за възстановяването на дълбокия сондаж, след като за това се говори от месеци?

Не става ясно кой не си свърши работата – община Шумен или ВиК – Шумен, и кой остави хората 5 месеца без вода?

Дано поне аварийното водоснабдяване да бъде изпълнено бързо, за да могат над 700 души най-после да имат вода от чешмите си.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

2 КОМЕНТАРИ

  1. До края на мандата на Хари проекта ще стане. Тогава да кръстят Мътница с име Бистрица. И футбол да й направят.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име