На 5 октомври от 17.30 ч. в шуменската регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” ще бъде открита изложба картини и пластики на живописеца, майстора на акварела и малката пластика Румен Михайлов. Организатори на изложбата под наслов „Спомен за приятеля Румен Михайлов” са Ротари клуб – Шумен и РБ „Стилиян Чилингиров”, а експонатите за нея са подбрани от частни колекции.

Част от творческата биография на Румен Михайлов са десетките му самостоятелни изложби в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе и разбира се – в родния Шумен, както и в чужбина – в Марсилия, в галерия „Papyri” в Берлин, в зала „Сорос” в Бишкек (Киргизия), в Чикаго, в Холандия, Люксембург и др. Част от творческата му биография са и немалкото му участия в колективни изложби в Прага, Париж, Лондон, Братислава и Виена. Негови творби са притежание на частни и държавни колекции в страната и чужбина, включително на папската колекция във Ватикана.

Признание за таланта на Румен Михайлов са званието Почетен гражданин на Шумен и Наградата на Шумен за изобразително изкуство, с която е удостояван три пъти – последно през 2018-та за Паметника на приятелството и признателността на шуменските арменци към България и българския народ. Най-голямото признание за твореца обаче е живата памет за него. Сега, една година след кончината на художника, изложбата „Спомен за приятеля Румен Михайлов” е свидетелство за тази памет.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име