Д-р Албена Костова е номинирана за националната награда "Лекар на годината"

Управителният съвет на шуменската районна колегия при Българския лекарски съюз разгледа предложените от дружествата в областта номинации на национално и регионално ниво за приза „Лекар на годината 2020“. Регламентът за лекарските колегии в страната е променен. Отличието е само за две категории.  Утвърдени са следните номинации.

За наградата на национално ниво е предложена д-р Албена Костова. Родена е в  Добрич през 1963 г.  Началник е на инфекциозното отделение в МБАЛ–Шумен от 2006 г. Има над 30-годишна практика в болничното здравеопазване. От март към отделението, което д-р Костова ръководи, беше разкрит сектор за пациенти с коронавирус, който е на първата линия в борбата със заразата през последните месеци. 

На регионално ниво са направени две предложения.

Първото е за д-р Чавдар Кръстев от МБАЛ – Шумен. Роден е в Провадия през 1950 г. Завършил е Медицинския университет във Варна. Има две специалности: хирургия и неврохирургия. В областната болница работи от 44 години.

Д-р Чавдар Кръстев

Второто предложение е за д-р Веска Димитрова. Тя е родена в село Кюлевча, община Каспичан, през 1940 г. Над 50 години работи като специалист по обща медицина.  Дългогодишен семеен лекар е в община Хитрино. Нейната джипи-практика е сред най-големите в Шуменска област. В пациентската й листа са записани над 1800 души. Дългогодишен служител е на ТЕЛК–Шумен. Работила е във вътрешното отделение на МБАЛ-Шумен. Като медик се представи отлично в изключително стресовата ситуация по време на аварията в Хитрино.

Д-р Веса Димитрова

Отличието на национално ниво се връчва в София на 19 октомври, Денят на българския лекар, от председателят на Българския лекарски съюз.

Наградите на регионално ниво в Шумен ще бъдат дадени на традиционния коледен коктейл на лекарската колегия в края на годината.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. С изключение на джипито от Хитрино, другите номинации са политически. За последно им е на ГЕРБ да си наградят жените и приятелите си. Предните години пак имаше такава ундурма

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име