Георги Георгиев, кмет на Нови пазар

„При прекратяването на трудовите правоотношения с г-жа Саша Атанасова са спазени всички изисквания както на действащото законодателство, така и на чисто човешките взаимоотношения от морална гледна точка“. Това заявява в изявление до независимия сайт Радиан.бг кметът на Нови пазар Георги Георгиев по повод публикация за освобождаването на социалната директорка година преди пенсионирането й.

Темата стана известна при посещението на Мая Манолова в Шумен и предизвика огромен обществен отзвук в региона и в община Нови пазар. Манолова съобщи пред журналисти, че директорката на центъра за настаняване от семеен тип в Нови пазар Саша Атанасова е уволнена от кмета без аргументи и мотиви, и то година преди пенсия. „Укоримо е от всякаква гледна точка, и най-вече в морален план, да уволниш човек, на който му остава една година до пенсиониране, без никакви аргументи и без мотиви.  При това човек, който отговорно си върши работата“, коментира Манолова и подчерта, че ще защитят Атанасова, която вече е завела дело срещу общината.

Саша Атанасова заяви, че така и не е чула мотиви за освобождаването си. „Още с встъпването си в длъжност, кметът ме повика и ме помоли да напусна сама мястото си. Не ми посочи причини, само каза, че искал да работи с млади хора и вече имал подготвени хора за тази длъжност“, обясни Атанасова. Тя отказала да напусне и след няколко месеца отново била привикана, този път от председателя на общинския съвет, който също искал от нея да напусне работа.

Атанасова е заемала длъжността 5 години, назначена е с конкурс по времето на екскмета Румен Панайотов и за този период няма нито една забележка за работата си. Целият персонал от 35 човека е направил подписка в нейна защита. Въпреки отличната работа на центъра, директорката все пак е освободена от кмета на 2 октомври.  На нейното място в социалния център без конкурс е назначена Наташа Зайкина, учителка по руски език от Шумен.  

Атанасова обясни, че на 2 октомври, петък, тя предала ключовете на новата директорка. Впоследствие се оказало, че новото назначение е от дата 5 октомври, т.е. в рамките на два дни центърът е бил без ръководител. „В петък следобед, събота и неделя общо 38 деца в центъра са оставени без човек, който да отговаря за тях. А децата са привързани към мен и са реагирали. Вечерта в петък едно 13-годишно дете със специални потребности си е прерязало вените на двете ръце, защото разбрало, че са ме махнали. Други две деца не са се прибрали цяла вечер.  А персоналът нямало на кого да се обади, няма кой да отговаря за децата, което е недопустимо“, казва Атанасова.  „Децата са зле, всеки ден ми се обаждат, плачат, молят ме да се върна, като ми обещават, че ще слушат, защото мислят, че сама съм се махнала. Персоналът също е травматизиран“, казва бившата директорка.    

Заповедта за освобождаването й е по чл. 328, ал. 1 от КТ – за придобиване на трудов стаж и възраст. „Когато си получих предизвестието, уведомих  кмета чрез адвокат, че не може да ме освободи по тази точка, тъй като аз имам навършени години, но нямам стаж. Въпреки това ме освободиха“, заяви Саша Атанасова. Тя вече е подала иск до съда за възстановяване на работа. „Тъй като е уволнена на това основание, съдът ще го отмени като незаконно и ще я възстанови на работа, а работодателят ще си плати съответното обезщетение, т.е. сметката ще я плати общината“, коментира Мая Манолова.

Днес от община Нови пазар изпратиха и отговора на кмета Георги Георгиев: „Със заповед съм назначил проверка относно инцидента с дете от Центъра за деца с увреждания в гр. Нови пазар. По данни от досието на същото дете, това е пореден случай на самонараняване, който за щастие не е приключил фатално. Смятам за изключително грозно и няма да допусна да се спекулира с живота и здравето на децата. Държа да отбележа, че в центъра  има създадена организация за 24 часово наблюдение на потребителите на услугата. Назначен е временно изпълняващ длъжността Директор до провеждане на конкурс.

Дълбоко ценя и уважавам личността на всеки един човек. Считам, че при прекратяването на трудовите правоотношения с г-жа Саша Атанасова са спазени всички изисквания както на действащото законодателство, така и на чисто човешките взаимоотношения от морална гледна точка. Трудовоправните спорове се разрешават от правораздавателните органи и там е мястото да се водят“, се казва в изявлението на новопазарския кмет.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Виждали ли сте новата директорка как се облича как говори. Срам за града. В Керамиката учениците й се смееха на увисналите цици през прозрачните блузи. Няма визия на педагог. При това преходяща! А кадрите от Нови пазар?

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име