Селските събори и всякакви празници на открито се преустановяват по решение на областния кризисен щаб за борба с коронавируса, съобщи областният управител Стефан Желев. Спират се всички масови мероприятия, организирани от пенсионерски клубове, читалища или кметства и други самодейни изяви на открито и закрито. Това означава, че насроченият за този уикенд празник в с. Кюлевча няма да се проведе. Театрите, кината и кинозалите остават отворени при спазване на противоепидемичните мерки.

Според решението на Областния кризисен щаб при посещението на всички пазари, включително и битаците, трябва задължително да се носи предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата. За всеки пазар ще бъде възстановена организацията за регулиране движението на гражданите и спазване на мерките.

На кметовете на общини е разпоредено да организират ежедневно извършване на качествен, стриктен и ефективен контрол по спазване на противоепидемичните мерки и при констатирани нарушения да упражняват правомощията си.

Периодично ще се организират по общини работни срещи с управителите на търговски обекти в съответната община с цел ефективно изпълнение на мерките, насочени към задължително прилагане и спазване на валидните към момента противоепидемични мерки.

Сред решенията на Областния щаб е и организирането на съвместни ежеседмични проверки с представители на РЗИ – Шумен, ОД на МВР – Шумен и общините в област Шумен по определен график, изготвен от здравната инспекция за спазване на противоепидемичните мерки.

Кметовете на общини при необходимост, след решение на Общинския кризисен щаб, могат да предприемат допълнителни мерки, свързани със спецификите на общините и актуалната епидемична обстановка в рамките на своите правомощия.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име