Д-р Димитър Костов, областният управител Стефан Желев и д-р Пепа Калоянова на брифинг след заседанието на кризисния щаб. Снимка Радиан.бг

Още трима лекари от МБАЛ – Шумен са с положителни проби за Covid 19, съобщи управителят на болницата д-р Димитър Костов на брифинг след заседание на областния кризисен щаб.

Най-засегнати от заразата са реаниматорите – от общо 9 такива специалисти в областната болница, вече трима са с коронавирус. Това е най-големият проблем в момента, защото тази специалност покрива почти всички отделения, заяви д-р Костов и определи ситуацията в лечебното заведение като критична.

Болните с  Covid 19 се увеличават всеки ден и в МБАЛ–Шумен има остра нужда от медицински персонал, в някои отделения вече няма който да се грижи за пациентите, предупреди шефът на болницата.  

Заради критичната липса на лекари, кризисният щаб задължава управителя на КОЦ – Шумен да командирова един реаниматор на работа в областната болница. Един лекар трябва да предостави и частната кардиологична болница, съобщи областният управител Стефан Желев.

На въпрос дали имат право да задължават медици от други болници да работят в ковид-отделенията, д-р Костов отговори, че в момента МБАЛ е част от националната сигурност и в тази ситуация може да изисква помощ от останалите структури.

Освен тримата заразени лекари от болницата, положителни проби през последното денонощие са дали две санитарки и един технически секретар в МБАЛ.  

39 нови случаи през последното денонощие

Общо 39 са новите случаи на коронавирус в Шуменска област през последното денонощие, съобщи началникът на РЗИ – Шумен д-р Пепа Калоянова.  27 от новозаразените са от Шумен, останалите 12 са от региона, а регионалният обхват на инфекцията се разширява.

21 от положителните проби са на пациенти в МБАЛ – Шумен. В болницата в момента има общо 62 пациенти с коронавирус, съобщи д-р Костов. Днес са направени проби на 12 болни и се очаква повечето от тях да са положителни.

Освен липсата на медици, вече се усеща и недостиг на легла в ковид-отделенията. Разкритият допълнителен сектор в първо вътрешно отделение също е запълнен, затова със заповед на директора е разкрито ковид-отделение в болницата в Нови пазар, където има 5 положителни случаи.

Персоналът в тези сектори обаче обслужва само настанените там пациенти, затова проблемът с лекари и сестри за останалите отделения става още по-тежък, коментира управителят на областната болница. С негова заповед се правят вътрешни размествания и се командироват лекари от други отделения. До този момент никой не е отказал да работи в ковид-секторите, каза д-р Костов. Има обаче две предизвестия за напускане на медици, които не искат да работят с ковид-болни.

Не трябва да има такова негативно настроение към работата в ковид-отделенията, заяви д-р Костов и посочи, че досега няма заразени от медиците в ковид-секторите.

В МБАЛ – Шумен има обявени общо 85 легла за пациенти с коронавирус, но при увеличаващите се болни д-р Костов прогнозира, че те скоро ще се запълнят. Последната заповед на МЗ обаче позволява по-бързо да се изписват пациенти, които нямат усложнения, което вероятно ще освободи места в болницата.

Няма скрининг за медиците извън болниците

Въпреки увеличаващите се случаи на заразени медици, няма задължителен скрининг за лекарите и сестрите от извънболничната помощ. Това обясни д-р Пепа Калоянова, която попитахме как и дали изобщо се изследват общопрактикуващите лекари и специалистите извън болниците.

Няма задължителни профилактични прегледи за джипитата, отговори д-р Калоянова и допълни, че установените досега лични лекари с коронавирус са имали симптоми, затова са се изследвали. „Не е регламентирано медиците да се изследват профилактично на определен период“, каза д-р Калоянова.

В момента в МБАЛ – Шумен има четирима медици от извънболничната помощ, от които двама са общопрактикуващи лекари, заяви по този повод д-р Костов.

Активните случаи на медици в момента са в Онкоцентъра – 9, в МБАЛ – 19, в частната кардиологична болница – 1 и един в Спешния център във Върбица, съобщи д-р Калоянова.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име