Публикацията на стената на Кемал Ешрефоглу, която взриви общественото мнение. Скрийншот от Фейсбук

„Тъй като над 50 % от Шумен е турски, всички училища трябва да се обучават на турски език“. С този пост във Фейсбук Кемал Ешрефоглу, син на кмета на Никола Козлево Ешреф Реджеб, предизвика огромно обществено недоволство и буквално за часове „взриви“ социалните мрежи.

Провокативният пост, който в оригинал е написан на турски език, се появи в профила на Ешрефоглу вчера.  Синът на козлевския кмет по принцип не пише на български и вероятно дори няма кирилица на мобилните си устройва, а постът му беше публикуван в допълнение с автоматичен превод.  За кратко време призивът му събра и одобрение, и жестоки критики.  

Освен десетките гневни коментари на граждани, постът на Ешрефоглу предизвика реакция и сред политиците. „Казаното от Ешрефоглу граничи с национално предателство“, написа във Фейсбук депутатът от ВМРО Деан Станчев. А координаторът на ДСБ Васил Тодоров определи поста на Ешрефоглу като възмутителен и призова ГЕРБ веднага да дадат обяснение за поведението на своите членове.

Деан Станчев към съпругата и бащата на Ешрефоглу: Подкрепяте ли го?

Ето какво написа депутатът Деан Станчев в профила си във Фейсбук: Уважаема г-жо Ширин Вели, заместник областен управител на Шумен, Уважаеми г-н Ешреф Вели Реджеб, кмет на община Никола Козлево, обръщам се към Вас в качеството си на народен представител от област Шумен, жител на град Шумен и български гражданин. 

Искам да знам подкрепяте ли заявеното от Вашия близък – г-н Кемал Ешрефоглу, че в шуменските училища трябва да се изучава задължително турски език, защото половината град бил турски…

Редно е от висотата на позициите, които заемете, да се разграничите категорично от написаното от Вашия близък.

В България, част от която е родният ми Шумен, официалният език е българският. Разбира се, всеки желаещ да изучава чужди езици е свободен да го направи, по собствена инициатива и за собствена сметка. Ролята на държавата в отговорността ѝ да осигури добро образование за всички свои български граждани засяга това да приобщава, а не да разделя. Да социализира, а не изолира!

Казаното от г-н Кемал Ешрефоглу граничи с национално предателство и поставя основи за развиване на сепаративни действия в скъпия на сърцето ми Шумен.

Уважаеми г-жо заместник областен управител и г-н кмет, мой дълг, като представител на жителите на Шумен, е да потърся тези отговори от Вас.

България над всичко!

Поздрави на всички жители и приятели на прекрасния български град Шумен.

Вярвам, че няма да позволим намеса на чужди сили в образованието и бъдещето на най-скъпото ни – децата на Шумен“.

Васил Тодоров към ГЕРБ – Шумен: Съгласни ли сте?

„Възмутително!!! Това е синът на кмета на Община Никола Козлево -избран от ГЕРБ, както и съпруг на зам.-областната управителка Ширин Вели на област Шумен!!

Според коментарите му „всички училища трябва да се обучават на турски език“!!!

ГЕРБ-Шумен съгласни ли са с коментарите и незабавно да дадат обяснение за поведението на членовете си?!?“, попита във Фейсбук Васил Тодоров.

ГЕРБ – Шумен мълчи, както обикновено

До този момент няма никаква реакция от шуменското ръководство на ГЕРБ. Известно е, че областният координатор на партията и кмет на Шумен Любомир Христов много цени колегата си Ешреф Реджеб. Самият Реджеб пък при последните посещения на Бойко Борисов в региона стои близо до него, казват партийни активисти  

Фамилията на Ешрефоглу тръгна от две селски магазинчета във Вълнари и Никола Козлево, за да стигне до голям хипермаркет в Шумен и строеж за милиони срещу стадиона, припомнят запознати.  Преобразуването на бившия супермаркет в Шумен в магазин „Ешрефоглу“ предизвика истински скандал, след като стана обект на журналистическо разследване на Васил Иванов, излъчено по Нова ТВ. Тогава журналистът показа как служители на община Никола Козлево работят по частния обект на кметския син. Въпреки шумотевицата, това изобщо не засегна авторитета на козлевския кмет в управляващата партия и той беше издигнат за втори мандат от ГЕРБ.

Неговият син Кемал Ешрефоглу също не попада за първи път в полезрението на медиите и на общественото внимание. В публикация от октомври миналата година журналист от Блиц цитира дословно как е станал обект на грозни псувни и трудноразбираеми нападки от страна на Кемал Вели /Ешрефоглу/.  „Маниерът да се общува чрез долни вулгаризми, вербално да се онождат майките на този или онзи, вероятно е начин на живот в хабитата, който обитава Кемал Вели, но е недопустим във всяко едно нормално общество“, посочва авторът на публикацията и представя фактология по грозния случай.

В коментари след вчерашния си пост, Ешрефоглу също използва обиди и закани, казват очевидци.  Тази сутрин Кемал Ешрефоглу си е закрил профила във Фейсбук. Закрит е и профилът на съпругата му, зам. областната управителка на Шумен Ширин Вели.

Коментари

коментар

5 КОМЕНТАРИ

  1. Мангалите да отиват в турция и там да си правят магазини тук е България и се говори Български език ,който не му харесва в България да заминава за турция

  2. Първо разберете защо фамилията Ешрефоглу е отишла да живее в Турция и заради какви далавери е отзована обратно. Децата на кмета, както и той самия не знаят нормален български. когато се прибраха в Козлево само на турски говореха. По време на кампанията преди първия мандат Ешреф даваше интервюта с преводач. В кметството се говори само на турски. Те гледат на селата като на турски вилает и се подиграват на българското малцинство. Да не говорим за купените дипломи и постове на фамилията

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име