Кметът на Смядово Иванка Петрова дава пример на останалите администрации в региона как трябва да се реагира при установяване на случай на Covid 19.  Заради положителна проба на шофьора си, Петрова е тествала служебно всички общински служители, както и структурите, които са имали пряк контакт с кметството.  Резултатите от изследването се чакат до утре.

Заразата при шофьора на община Смядово е уловена случайно, тъй като човекът нямал никакви симптоми. Той трябвало да влезе на операция в болница и затова му направили тест за коронавирус, който изненадващо се оказал положителен.

Веднага след оповестяването на резултата, Иванка Петрова буквално опразнила в понеделник цялата община и изпратили всички служители в домашна изолация, докато не излязат резултатите от PCR-тестовете. „В кметството остана да работи само една служителка, която нямаше контакти с останалите“, обясни Петрова.

На въпроса защо е тествала цялата администрация, кметът на Смядово отговаря без колебание: Така се прави!

Припомняме, че в аналогична ситуация областният управител на Шумен Стефан Желев реагира по съвсем различен начин.  В началото на месеца стана известно, че зам. областният управител Ширин Вели е с положителна проба, но Желев категорично отказа да направи служебни тестове на хората от администрацията. От РЗИ – Шумен пък обясниха, че в такива случаи тестовете и карантината не са задължителни, защото се предполага, че администрацията е спазвала противоепидемичните мерки, т.е. служителите са ходили с маски на работното си място и са избягвали продължителни контакти помежду си.

Същите мерки спазват и в община Смядово, но кметът Иванка Петрова изобщо не се поколеба, нито пък се скри зад някакви регламенти.  Тя просто направи тестове на всички служители – както заради тяхната сигурност, така и заради сигурността на гражданите, с които те ще работят.    

И ако използваме коментара на самата Петрова, можем да повторим: Така се прави! Защото никой не е застрахован срещу заразата и вероятно всички ще я преболедуваме рано или късно, но е важно кой как реагира при установяване на инфекцията.     

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име