МБАЛ - Шумен

Лекарите от доболничната помощ да дават задължителни дежурства в областната болница, част от пациентите да се изпращат на лечение във Велики Преслав, консултациите с джипитата да се правят по телефон или онлайн, а при личните лекари да се ходи само с отрицателен тест за коронавирус – тези предложения прави управителният съвет на Българския лекарски съюз в Шумен. На заседание на 15 октомври районната колегия на БЛС е обсъдила проблемите във връзка с повишената заболеваемост от КОВИД – 19 в региона и е изпратила писмо до Областния кризисен щаб с конкретни решения на тежката ситуация. „Към настоящия момент заболеваемостта от КОВИД – 19  в област Шумен стремглаво нараства. За съжаление, пристигат все по-тежки случаи, които изискват болнично лечение, а кадровият ресурс в МБАЛ – Шумен е в критично състояние, много медицински специалисти отпадат от работа заради заболяване от КОВИД – 19 или карантиниране“, предупреждават от лекарския съюз и коментират, че скоро може да се стигне до срив в обслужването на пациентите.

За да се ограничи разпространението на заразата и да се попълни медицинския персонал в областната болница, управителният съвет на БЛС прави следните предложения до Областния кризисен щаб:

1. Щабът да създаде задължителна организация на лекарите-специалисти от доболничната помощ и на медицински сестри от последните курсове в Медицинския колеж за работа в МБАЛ – Шумен в условия на извънредна епидемична  ситуация. Да се отправи апел към студенти по медицина и към населението на Шуменска област за доброволци – санитари в болницата.

2. Да се промени организацията на работа в МБАЛ – Шумен по следния начин: След разкриване на лаборатория  за PCR в болницата, още в Спешно приемно пациентите да се разделят и всички леки случаи, които са с отрицателен КОВИД -19, да се насочват към семейните лекари. Всички PCR-отрицателни с белодробни заболявания да се изпращат за лечение в МБАЛ – Велики Преслав. В Областната болница да остават само тежки случаи на пациенти с КОВИД – 19. Да се въведе организация във връзка с кадровия потенциал, обслужващ пациентите. На база на организираните доболнични лекари, заедно с постоянно работещите в МБАЛ, да се създаде график за 2 седмици дежурства и 1 седмица почивка, за да може персоналът да има период за възстановяване. Същото се отнася и за медицински сестри и санитари. Да се потърсят средства за оказване на финансова помощ на медици и санитари, засегнати от КОВИД – 19. Необходимо е да получат компенсации за пропуснати ползи и нанесени вреди, тъй като това е професионална болест, казват от БЛС.

3. В поликлиниката в Шумен да се въведе задължителен триаж  чрез КОЛ-център, който да извести  обществеността, че не всички остри случаи трябва да посещават семейния си лекар, а следва да се обадят по телефона, за да получат телефонно указание или телефонна консултация. КОЛ-центърът да разпределя пациентите според техните запитвания и евентуални оплаквания дали да отидат в болница, да посетят семейния си лекар или да посетят доболничен специалист. Всички, които се обръщат по повод остро заболяване към семеен лекар, трябва да направят това задължително по телефон, мобилна връзка или интернет, социални мрежи. При семеен лекар се ходи с отрицателен PCR тест, защото по този начин в чакалните ще спре обмяната на инфекции между пациентите и ще се запази кадровият ресурс на лекари и медицински сестри, искат от лекарската колегия.

4. При наблюдавана повишаваща се тенденция на заболеваемост и изчерпване на капацитета на МБАЛ – Шумен за хоспитализации по преценка на Областния кризисен щаб да се търсят ресурси за настаняване на пациентите в другите съседни области при необходимост.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име